Zdravé pečenie

 


Galette – okrúhly tenučký koláč, plný ovocnej plnky. Okraje cesta len jemne prehnuté cez plnku. Náš rodinný najobľúbenejší recept je so slivkami, ten robíme celoročne, lebo sa vždy snažím namraziť si slivky do zásoby práve kvôli tomuto koláču. V sezóne rebarbory zvyknem robievať koláče vždy s tvarohom alebo ricottou, lebo jednak chuťovo úžasne dopĺňajú rebarboru ale hlavne zmierňujú účinok šťaveľanov na organizmus, ktoré rebarbora obsahuje.

Môžete si namiešať bezlepkové múky, aké máte práve doma alebo aj zo zmesovej múky. Tie ja nepoužívam, zvyknem si sama miešať. Často sa stretávam s konštatovaním, že pohánková múka nie je dobrá. Určite vyskúšajte, nie je pohánka ako pohánka a  dmBio, na to, že je celozrnná, je fajn, fungujem na nej už dlho, do koláčov či chlebov. Ak by ste sa jej predsa chceli vyhnúť, skúste pšenovú múku.

Recept:

  • 50 g  pohánkovej múky dmBio
  • 50 g pšenovej alebo cirokovej múky
  • 50 g tapiokového škrobu
  • 40 g mletých mandlí alebo aj iných orechov, super je aj s lieskovými orieškami
  • 1 vajíčko, 1 lyžica studenej vody
  • 80 g tuku, najradšej používam maslo alebo kokosový olej, môže byť aj vegánsky tuk Alsan
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • štipka soli.

Náplň:

  • 400 g ovocia (mix jahody a rebarbora)
  • Môže byť aj mrazené, len vtedy ho treba nechať dostatočne vopred stiecť na sitku, aby Vám šťava z ovocia nerozmočila korpus.
  • 3 lyžice jahodového lekváru
  • 200 g tvarohu alebo ricotty zmiešaného s 1 vanilkovým cukrom
  • 1 až 2 lyžice trstinového cukru na posypanie ovocia

Cesto vypracovať a nechať v chladničke aspoň hodinu.

Cesto rozvaľkáme na kruh cca 25-30 cm, potrieme ho jahodovým džemom džemom/najlepšie bez cukru/ – okraje nechať voľné, aspoň 3 cm. Na džem  natrieme tvaroh, pokrájanú rebarboru a jahody, posypeme cukrom.. Prehrnieme okraje – asi 3 cm  cez náplň, mierne pritlačíme, aby sa záhyby zlepili. Okraje potierame vodou a posypeme troškou trstinového cukru. Po upečení budú senzačne chrumkavé.

Pečieme asi 30 až 35 minút na 200 stupňoch.

Môžete spraviť jeden koláč, alebo aj dve či viac menších galetiek. Kto má rád chrumkavý okraj, určite ocení. 🙂

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :