Zdravé pečenie

   

Ensaimada – typický mallorský koláč okrúhleho tvaru. Ale rozšírený po celom Španielsku.

Ensaimada sa na Mallorke pripravuje už celé stáročia. Vraj ju na ostrov priniesli ešte Arabi začiatkom 10. storočia.  Presný pôvod dnes už nikto nezistí. Ale že vraj podľa tradičnej receptúry vedia upiecť ensaimadu len na ostrove.

Ensaimadu si môžete dať na raňajky ku káve, ale aj ako dezert po obede, prípadne si na ňom pomlsať ešte večer. Arabský pôvod koláča prezrádza tak trochu aj jeho názov – v slove ensaimada arabské “saím” znamená bravčová masť. Je to jedna z ingrediencií, ktoré koláč obsahuje. Ale i samotný tvar ensaimady vlastne pripomína arabský turban.

Tradičná ensaimada nie je ničím plnená, avšak v poslednom období ju cukrári začali plniť šľahačkou, čokoládou či žľtkovým krémom.

Veľmi radi chodievame do španielskej Andalúzie. Keďže rada ochutnávam nové jedlá, neodolala som typickému sladkému pečivu, ktoré je potreté masťou. A tu je moja kvásková verzia. Nahrubo posypané cukrom je to veru dobrota.

Recept na 6 ks

ROZKVAS:

  • lievito madre
  • 100 g múky manitoba
  • 50 ml vody
  • 1 ČL medu

Suroviny zmiešame a necháme prikryté rozkvasiť na kuchynskej linke 3 – 6 hodín. Odvážime si potrebné množstvo rozkvasu na recept, zvyšok odložíme na ďalšie pečenie.

CESTO:

  • 150 g rozkvasu
  • 400 g hladkej špaldovej  múky
  • 50 g špaldovej celozrnnej múky
  • 2 PL bravčovej masti
  • 70 g trstinového cukru
  • 130 ml vody
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Všetky suroviny dobre premiešame v mixéri, necháme v prikrytej mise kysnúť aspoň 2 – 3 hodiny. Počas tejto doby cesto preložíme aspoň 2-krát. Po tomto čase opatrne vyklopíme cesto na pomúčenú dosku, rozdelíme na 6 rovnakých častí a vyvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika. Rukou ešte poriadne ponaťahujeme.

Nahrubo potrieme masťou a z vrchnej strany poťahovaním zvinieme. Necháme odležať v teple aspoň pol hodinu.

Potom cesto uchopíme, dlaňou sploštíme a vytvarujeme v smere hodinových ručičiek špirálku. Nedávame tesne vedľa seba, aby sme nechali miesto na kysnutie. Položíme na plech vystlatý papierom na pečenie. Necháme podkysnúť ešte 1 hodinu pri izbovej teplote.

230 ºC pečieme 10 minút

200 ºC pečieme ešte asi 10 – 15 minút

Tip: Samotné cesto alebo už pripravené ensaimady môžeme dať kysnúť na noc do chladničky a upiecť podľa potreby na druhý deň.

Ak by ste mali chuť na dobrotu z kvásku s plnkou, určite vyskúšajte škoricové osie hniezda

 

Foto: Denisa Ďatelinková Potičná

Styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :