Zdravé pečenie

 

Počas môjho niekoľkoročného pečenia z bezlepkových múk som zistila, že práca s takýmto cestom vyžaduje iné podmienky a postupy. Preto som pre vás pripravila niekoľko dobrých rád ako sa zdokonaliť v bezlepkovom pečení. Začítajte sa do nasledujúcich riadkov, pripravte si misku, bezlepkové múky a recept podľa chuti – napríklad aj z mojho blogu. Začíname…teraz!

  1. Namiesto vopred pripravených zmesí radšej uprednostníte vlastnú výrobu a vo svojej kuchyni si namiešajte zmes, ktorá vám vyhovuje. Vyskúšajte napríklad zmiešať pohánkovú s teffovou či cirokovou múkou.
  2. S bezlepkovými múkami sa pracuje oveľa ťažšie ako s “lepkovými” múkami, kedy je cesto poddajnejšie. O to viac sa budete tešiť, keď sa vám podarí chutný chlebík či koláčik bez lepku. Vďaka vysokému nutričnému zloženiu bezlepkových múk máte istotu, že takýto výtvor bude aj o niečo zdravší.
  3. Vlhkosť je pre prípravu bezlepkového cesta veľmi dôležitá. Preto odporúčam vždy na dno rúry počas pečenia umiestniť ohňovzdornú zapekacú misku s pár kockami ľadu. Keď zatúžite po chrumkavom chlebíku, vymeňte ľadové kocky za horúcu vodu.
  4. S bezlepkovými múkami zvládnete upiecť naozaj všeličo. Inšpirujte sa tiež mojimi receptami – keksíky, muffiny, čokoládový brownie, ale aj chutný bezlepkový chlieb, ktorý učím na kurzoch kváskového pečenia.
  5. Pre bezlepkovom pečení je dôležité dodržiavať postup tak ako pri pečení s obyčajnou múkou. Veľakrát pritom o výsledku rozhodujú maličkosti. Nezabudnite, všetky ingrediencie majú mať izbovú teplotu. Najlepšie urobíte, keď ich všetky dobre premiešate v miske s vodou/rastlinným mliekom či obyčajným mliekom prípadne inou tekutou zložkou a necháte postáť niekoľko minút, kým budete pokračovať v ďalšej príprave.
  6. Ak je to možné, zaobstarajte si stolový mixér. Pomôže vám získať hladšiu textúru a vyhnúť sa hrudkám. Bezlepkové cesto potrebuje veľa vzduchu a stolový mixér vám za 3 až 5 minút pomôže cesto prevzdušniť a dobre prepracovať.
  7. Pozor! Neotvárajte rúru počas prvých 20 minút pečenia! Cesto je náchylnejšie ako s lepkom, má tendenciu “sadnúť” oveľa viac.
  8. Vždy dôkladne vymastite pekáč alebo použite papier na pečenie/silikónovú podložku.
  9. Pripravte sa na to, že bezlepkové cesto môže byť veľmi priľnavé/lepkavé na misu, v ktorej ho spracovávate.
  10. Každá rúra na pečenie môže dosahovať miernu odchýlku v teplote. Inak sa bude cesto správať v teplovzdušnej elektrickej rúre a inak v plynovej rúre, kde môže byť teplota nižšia aj o 20 ° Napríklad: Teplovzdušná elektrická rúra (180°C) a plynový sporák (160°C).
  11. Na váženie ingrediencií používajte kuchynskú váhu. Hlavne, keď ste v pečení začiatočník.
  12. Postupujte podľa overeného receptu. Aj malá zmena dokáže vytvoriť veľký rozdiel vo výsledku. Ak recept uvádza použiť zarovnanú lyžicu nejakej ingrediencie, nemali by ste namiesto toho pridať vrchovatú lyžicu. Pokazíte tým celú receptúru.
  13. Pamätajte, ak ste si zvolili inú veľkosť plechu, ako uvádza recept, doba pečenia sa bude tiež líšiť.
  14. Bezlepkové múky sa budú vždy svojimi vlastnosťami odlišovať od pšeničnej či špaldovej múky, ktoré obsahujú lepok. Múku vždy uskladňujte na tmavom mieste v dobre uzatvárateľnej nádobe. Môžete ju aj zmraziť (v dvojitých sáčkoch) a vždy z mrazničky vyberte len toľko múky, koľko potrebujete na koláč či chlieb. Takto zaručíte múke absolútnu čerstvosť.
  15. Ak potrebujete pri pečení nahradiť bezlepkovú múku, vyberte takú, ktorá má podobné vlastnosti a hmotnosť. Napríklad tapioková múka bude výborná alternatíva pre náhradu arrowroot-u, múku získanú z koreňa rastliny Marantha arundinacea. Len pre porovnanie zahusťovacie schopnosti tapiokovej múky sú dvakrát silnejšie ako zahusťovacie schopnosti pšeničnej múky.
  16. Pracujte s dobre známymi múkami, ako napr. pohánková, tapioková a pridávajte postupne malé množstvá tých, ktoré nepoznáte, ako fungujú v ceste. Napr. taká kokosová múka je riadny beťár. 🙂 Viac saje tekutinu, čiže pri pečení jej teda budete potrebovať približne polovičné množstvo oproti bežným múkam. Naopak je vhodné zvýšiť v recepte množstvo vajec a tekutinu pridávať postupne podľa potreby. Ja ju veľmi rada používam pre jej krásnu vôňu a chuť na posýpku na kysnuté koláče spolu s pohánkovou.
  17. Namiesto časti múky je vhodné pridať rôzne semienka či oriešky alebo priamo ich múky. Napr. slnečnicová, tekvicová,maková, ľanová múka… (múky sú zbavené tuku)
  18. Dajte pozor na múky, ktoré majú výraznú chuť či vôňu – pridávajte jej iba malé množstvo,napr. amarantová či quinoa múka.
  19. Ak neviete, kde kúpiť rôzne bezlepkové múky od výmyslu sveta, pozrite stránku Bionákupy.sk, kde môžete získať až  20 % zľavu do 1. adventnej nedele pri zadaní kódu “zdravepecenie17”.

 

Foto: Šárka Uxa, Denisa Potičná

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :