18. februára 2022
1 hodina príprava, kysnutie 5-8 hodín
nízka
kváskové
Recept:
(všetok ražný kvások čo máte rozkvasíte tým, že pridáte k nemu 100 g ražnej celozrnnej múky a 100 ml vody, necháme kvasiť pri izbovej teplote aspoň 8-12 hodín. Z rozkvasu si navážite 150 g na recept, zvyšok odložíte na ďalšie pečenie do chladničky.
Rozkvas zmiešame s múkou a vodou, necháme postáť 30 minút až hodinu a spravíme autolýzu. Po tejto dobe pridáme soľ, rascu a zemiak a dobre necháme vymiesiť v robote, kým sa neodliepa od stien. Po vymiesení necháme v mise prikryté aspoň 2-3 hodiny, počas tejto doby 2-3 preložíme.
Následne stočíme do ošatky a necháme kysnúť. Ošatku vysypem najradšej pohánkovou múkou alebo semolinou.
Pečieme pri 250 stupňoch prvých 10 minút, potom stiahneme teplotu na 200 stupňov. (prípadne v remoske, cca 30 minút)
Tip: každá múka má inú savosť, preto odporúčam posledných 20-30 ml vody dať až na konci, prípadne aj pridať. Časť vody viete nahradiť bublinkovou minerálkou alebo pivom.
Viac informáciíí o kváskovaní nájdete napr. aj v mojej prvej knihe Kvások.