Zdravé pečenie

Zemiakový chlieb

Čas

1 hodina príprava, kysnutie 5-8 hodín

Náročnosť

nízka

Typ

kváskové

Na základe vašich častých otázok ohľadom kvásku sme si tento chlebík upiekli na “lajfke” na instagrame. Vaše reakcie ma veľmi potešili, písali ste, že som vám v mnohých veciach pomohla. Verím, že ste si na chlebíku pochutili.

Aj vy máte niekedy problém so správnym nožom na chlieb? Ideálne je používať nôž na chlieb so zúbkami (ideálne kovaný, napríklad IVO Premier). Ak taký k dispozícii nemáte, mnoho nervov si pri krájaní upečeného chleba (krájajte aspoň hodinu po upečení) ušetríte, keď nôž naostríte. Práca s ostrým nožom je na nezaplatenie a za pomoci brúsky na nože  to zvládnete rýchlo a bezpečne.”

Ak ste lajfku nezachytili, tu je recept.

IMG_0807

INGREDIENCIE

Recept:

  • 150 g ražného rozkvasu

    (všetok ražný kvások čo máte rozkvasíte tým, že pridáte k nemu 100 g ražnej celozrnnej múky a 100 ml vody, necháme kvasiť pri izbovej teplote aspoň 8-12 hodín. Z rozkvasu si navážite 150 g na recept, zvyšok odložíte na ďalšie pečenie do chladničky. 

  • 150 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 150 g pšeničnej hladkej múky
  • 200 ml vody
  • 70 g uvarených zemiakov (nastrúhaných)
  • 10 g soli
  • 3 g rasce 

 

NÁŠ TIP

Chcete skvelú praktickú ošatku? Kliknite sem 


IMG_0591

POSTUP

Rozkvas zmiešame s múkou a vodou, necháme postáť 30 minút až hodinu a spravíme autolýzu.  Po tejto dobe pridáme soľ, rascu a zemiak a dobre necháme vymiesiť v robote, kým sa neodliepa od stien. Po vymiesení necháme v mise prikryté aspoň 2-3 hodiny, počas tejto doby 2-3 preložíme.

Následne stočíme do ošatky a necháme kysnúť. Ošatku vysypem najradšej pohánkovou múkou alebo semolinou.

Najčastejšie robím chlebík na noc. To znamená, že ráno si spravím rozkvas, večer vymiesim chlieb a na noc dám kysnúť už v ošatke do chladničky. Ráno pečiem a tešíme sa z čerstvého chlebíka na raňajky. 🙂

Pečieme pri 250 stupňoch prvých 10 minút, potom stiahneme teplotu na 200 stupňov. (prípadne v remoske, cca 30 minút)

Tip: každá múka má inú savosť, preto odporúčam posledných 20-30 ml vody dať až na konci, prípadne aj pridať. Časť vody viete nahradiť bublinkovou minerálkou alebo pivom.

IMG_5849

Viac informáciíí o kváskovaní nájdete napr. aj v mojej prvej knihe Kvások.

Kvások-I
Moja prvá kniha Kvások
Tagy :
Chlieb, pečivo,Slané kváskové
Zdieľať :

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ