Zdravé pečenie

Fermentovaná voda a založenie kvásku

 

V tejto dobe je veľký záujem o kvások. Samotné založenie trvá 4 až 14 dní a niekedy sa to jednoducho aj tak nepodarí. 

A tak je rýchlejším riešením založiť akýkoľvek kvások z fermentovanej vody. 

Fermentovaná voda (FV)

Je výbornou správou, že vykvasiť sa dá takmer všeličo.  Rôzne nestriekané ovocie, bylinky, alebo aj kvety. Ja si zvyknem pripravovať fermentovanú vodu najmä v lete, keď je dostatočné množstvo ovocia zo záhrady od rodičov. Ak nemáte takéto ovocie, istotou môže byť banán a melón, zvyknem pridávať aj sušené ovocie, to vám fermentovanú vodu zafarbí.

Čo je výhodou FV?

Už po pár dňoch si môžete ňou založiť kvások ak ho nemáte. Odporúčam pri akomkoľvek kvásku, ražnom, špaldovom, či lievito madre. Nemusíte čakať 10 – 14 dní, kým sa z neho dá piecť.

Výroba fermentovanej vody z ovocia a založenie kvásku

Suroviny

  • hrsť rôzneho ovocia
  • prevarená a vychladnutá voda
  • 1 PL sušeného ovocie (hrozienka, slivky či marhule)
  • 1 PL cukru nebo medu
  • Väčšia nádoba

Postup

Do čistej a umytej, najlepšie vyvarenej nádoby dáme ovocie. Veľké kusy nakrájame, menšie necháme v celku.

Ovocie by malo klesnúť na dno, malo by byť ponorené vo vode, aby sa k nemu nedostal vzduch. Po vyfermentovaní bude plávať na hladine.

Zalejeme vodou, pridáme cukor alebo med, aj sušené ovocie. Zavrieme, alebo zakryjeme čiapkou do sprchy. Necháme na teplom mieste, nie na priamom slnku.

Do 24 hodín sa začnú objavovať prvé bublinky.  Dôležité je počas doby kvasenia dobre ovocie premiešať aspoň 2-krát denne, drevenou, alebo plastovou lyžicou.

Ak máte nádobu zatvorenú viečkom, nezabudnite „vypúšťať“ z nej plyny, nakoľko by mohla explodovať.  Nádoba bude pripomínať postupne sekt a ovocie bude stúpať hore.

Celý proces trvá zhruba 3 – 5 dní. Takto hotovú vodu môžeme použiť na výrobu kvásku alebo priamo pridať do receptu ako preferment.

Ražný  kvások z fermentovanej vody

Suroviny

1.x

  • 2 PL ražnej celozrnnej múky
  • 2 PL fermentovanej vody
  • sklenená nádoba s viečkom

Zmiešame v nádobe a necháme v teple kvasiť. Kvások by mal zdvojnásobiť svoj objem,  objavia sa bubliny. Ak je príliš hustý, počas tejto doby môžeme pridať 1 PL fermentovanej vody.

2.x        posilnenie kvásku

  • 2 PL fermentovanej vody
  • celý vzniknutý kvások
  • 2 PL ražnej celozrnnej múky (ak nemáte, môžete použiť aj chlebovú)
  • Nádobu s viečkom

Zmiešame a necháme ďalej kvasiť. Kvások bude za 6 – 8 hodín hotový, zdvojnásobený, plný bubliniek. Časy sa samozrejme môžu líšiť, podľa okolitej teploty, či sily fermentovanej vody.

Takto hotový kvások môžeme použiť do cesta, alebo ak ho treba viac, môžeme opäť krok 2 zopakovať.  Ak budete piecť, nezabudnite si odložiť časť do chladničky na ďalšie pečenie.

Takto si môžete založiť hocijaký kvások, len ho prikŕmite tou konkrétnou, vami zvolenou, múkou. 

Ak si nechcete kvások zakladať, viem vám podať v centre mesta /Bratislava/ pod hradom alebo poslať poštou. 

 

 

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :