Zdravé pečenie

Vianočné “sacher” pečivo

Čas

1 hodina

Náročnosť

nízka

Typ

vianočné

Toto vianočné pečivo by nemalo u Vás chýbať. Kto ochutnal, bol nadšený. Dávala som ho už minulý rok na môj instagram, inšpirovala som sa v časopise Apetit. Ak ste ho ešte nevideli, skúsite? Ak bude chutiť, poteším sa komentárom. V závere receptu nájdete aj jeho bezlepkovú verziu.

 

IMG_5964

INGREDIENCIE

  • 150 g špaldovej hladkej múky
  • 70 g mletých mandlí
  • 2 lyžice rumu, 2 lyžice kakaa
  • 60 g pomletého trstinového cukru 
  • 100 g masla
  • 1 žĺtko (aj s celým vajíčkom som piekla, a v pohode, ale so žĺtkom sú krehkejšie)
  • Marhuľový džem na zlepovanie a tmavá čokoláda na potretie koncov

POSTUP

Suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte v chlade aspoň 30 minút, ja zvyknem robiť na večer a na druhý deň vykrajujem. Ak nemáte dostatok vykrajovátok alebo Vám niektoré zhrdzaveli ako mne časom, mrknite na tescoma vykrajovače.

Tip: vykrajovátka ak umývate, treba dobre osušiť, nepoložiť len tak na odkvapkávač po umytí. Alebo neumývať, len poutierať papierovou servítkou, tá trošku tuku zabráni, aby hrdzaveli.

Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3-4 mm, vykrajujte plné tvary aj s vykrojeným stredom.

Vykrojené tvary dáme na plech.

Silikónová podložka na pečenie  je super, opakovane použiteľná, nemusíte kupovať papier na pečenie.

Môj tip: plné tvary dajte na jeden plech, s vykrojeným stredom na druhý, pretože tie budú skôr upečené. A mohlo by sa vám stať, že budú trošku pripečené  a už nebudú tak chutiť.

 

IMG_5965

Pečieme na 180 stupňoch približne 8 minút. Po vychladnutí zlepujeme džemom a vrchnú časť čiastočne v rohoch potrieme čokoládovou polevou.

Odporúčam spraviť hneď dve dávky, tak sú dobré. 🙈

Keď viem, že mi cesto bude dlhšie oddychovať v chladničke a mám nazvyš kvások, pridám do cesta lyžicu ľubovoľného kvásku. Kvások múku dôkladne rozloží, koláčiky budú lepšie stráviteľné.

IMG_5963

BEZLEPKOVÁ VERZIA

80 g pohánkovej múky, 80 g ovsenej bezlepkovej múky, 70 g mletých mandlí, 100 g masla, 1 vajíčko, 80 g pomletého trstinového cukru, 2 lyžice kakaa, 2 lyžice rumu

 

Tagy :
sacher,vianoce
Zdieľať :

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ