Zdravé pečenie

Tvarohový mazanec bez kysnutia

Recept je vhodný pre tých, čo sa boja kysnutého cesta alebo majú menej času a chcú si vychutnať vianočkovo-mazancovú atmosféru Veľkej noci.

V bezlepkovej verzii ho nájdete tu

Recept:

100 g masla

250 g mäkkého tvarohu alebo ricotty

2 vajcia + 1 na potretie

130 g xylitolu alebo kokosového cukru (ak použijeme kokosový cukor, mazanec bude trošku tmavší)

2 čl  vanilkového cukru

350 g múky – špaldovej hladkej a celozrnnej v pomere 1:1

2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva

4 polievkové lyžice mlieka

hrozienka alebo brusnice namočené v rume

mandle, mak

Postup:

Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme tvaroh, rozpustené maslo  a dobre rozmiešame.

Do zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva, pridáme mlieko a vymiesime takmer nelepivé cesto (možno bude potrebné pridať trocha viac múky). Na záver primiešame hrozienka, mandle a mak – množstvá podľa chuti  a z cesta vypracujeme na pomúčenej doske bochník.

Mazanec preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, do stredu mazanca urobíme tradične kríž, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšnými mandľami a makom.

Pečieme na 180tich stupňoch asi 35 až 40 minút.

Foto: Denisa Potičná

Food styling: Zuzana Haláková

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.