Nepečiem s namiešanými zmesovými múkami, pretože sa mi nepáči ich zloženie. Už roky skúšam jednodruhové, prirodzené bezlepkové múky, je to pre mňa výzva. U mňa nájdete snáď aj viac ako 20 druhov bezlepkových múk.
Poznáte teffovú múku? Ak na ňu natrafíte, určite odporúčam kúpiť si jedno balenie a po troške pridávať do pečenia. Získate nutrične bohaté pečivo. Teff sa totiž popri quinoa považuje za nutričný zázrak a najvýživnejšiu rastlinu na svete. Viete kúpiť aj samotné zrnko alebo už hotovú múku.
Jeho výhodou je, že Vás zasýti a nepriberiete. Má vysoký obsah vitamínov, minerálnych látok, vápnika, ktorého je dokonca 15 – krát viac ako v ryži alebo pšenici. Obsahuje veľa železa, má ho viac ako 40% než je v pšenici a 30% než je v jačmeni. Ďalej obsahuje vlákninu, ktorá je dobrá pre činnosť čriev a ľahkú stráviteľnosť. Kúpite ho napr. v eshope NanaCelia.
Vždy sa teším na bezlepkový kurz, kde si vždy otestujem, či chlieb chutí. A veľmi ma teší, že sú z neho väčšinou nadšení. A tie vety typu: „Jeej, veď ten chutí ako ozajstný chlieb.“ Alebo „mňam, ten je naozaj chutnýýý!“ Ku chlebíku pribudli aj bagetky v rôznom prevedení, tie zmiznú vždy ako prvé.
Bezlepkový kvások sa správa inak ako ražný, netreba to s tým vôbec porovnávať. Je trošku redší, inak vyzerá a vonia, keď je rozkvasený.
Ak nemáte bezlepkový kvások, môžete ho získať u mňa alebo si ho pripraviť sami tu:
Recept:
Na 4 ks bagetiek (každá cca 130g) budete potrebovať:
170 g už rozkvasený kukuričný alebo ryžový kvások
(získate ho pridaním 100 g múky a 110 ml vody k materskému kvásku a jeho rozkvasením aspoň 6 hodín v teple) Nezabudnite si vždy odložiť dve lyžice späť do nádobky na ďalšie pečenie. Kvások uchovávame v chladničke, keď práve nerobíme rozkvas.
50 g teffovej svetlej múky (ak použijete tmavú, aj bagetky budú tmavšie)
50 g pšenovej múky
100 g tapiokovej múky
1 lyžička psylia (nechať chvíľu „napučať“ vo vode)
6 g soli
3 g rasce
1 lyžička čerstvo pomletého ľanového semienka Prečo pomletého? Lebo náš tráviaci trakt nevie spracovať celý ľan, len by ním prebehol. A nie pomletý do zásoby? Lebo veľmi rýchlo oxiduje, preto ho ani neodporúčam kupovať už namletý.
170 ml vlažnej vody
Všetky suroviny dobre premiešame, necháme v prikrytej mise v teple kysnúť aspoň dve až tri hodiny. Po tomto čase opatrne vyklopíme cesto na pomúčenú dosku, vytvarujeme bagetky a dáme do formy. Ja som nadšená z formy Lékué, kúpite napr. v Potten&Pannen. Necháme ešte podkysnúť maximálne 1 hodinu.
Pečieme asi 25 – 30 minút, prvých 10 minút na teplote 250 stupňov, zvyšok na 200 stupňov. Posledných 10 minút zvyknem bagetky vybrať z formy a dopiecť len tak voľne na papieri na pečenie. Pri vkladaní formy do rúry vylejeme asi 3 dcl vody na spodný horúci plech, aby sme vytvorili vlhké prostredie, ktoré bezlepkové cesto vyžaduje.
Foto: Denisa Potičná
Food styling: Zuzana Haláková