Zdravé pečenie

Šuhajdy

Od detstva mám rada šuhajdy. Ale teraz v dospelosti si už nedám len tak hocijaké, vyberám si tie s kvalitnejšou čokoládou.  Určite mi nestoja “za kalórie” tie, čo sú robené zo zvyškovej rôznych mliečnych čokolád ešte z Mikuláša. 

Keď dostanem chuť na rýchle šuhajdy, robím si s úžasným mandľovým maslom Čo potrebujeme na prípravu: 

papierové košíčky

Kvalitnú čokoládu, ja milujem túto Vivani 85% bio čokoládu

lyžičku kokosového oleja,

Na náplň mandľovú:

mandľové maslo

med

 

Skúsiť môžete aj iné plnky:

Makovú :

pol šálky mletého maku,

voda, slivkový lekvár – najlepšie bez cukru

Orechovú:

pomleté vlašské orechy

med alebo kokosový cukor

rum, trošku vody či rastlinného mlieka

 

Do košíčkov dáme najprv roztopenú čokoládu,  a plnku podľa výberu a opäť čokoládu. Samozrejme, že nie všetky plnky naraz. 🙂 Ozdobíme napr. goji alebo mandľou.

Množstvá neuvádzam, je to len inšpirácia. Plniť môžete aj marcipánom. Tieto Vianoce mi ide veľmi na chuť marcipán, ktorý už nekupujem, ale robím si rýchlo sama doma. Ak máte pomleté mandle, ktoré už dostať kúpiť, tak je to naozaj bez roboty a super rýchlovka.

Tip na domáci marcipán:

Olúpané mandle, najemno pomleté, mandľová esencia, 1 bielok, práškový cukor. Schválne nepridávam množstvá, vyskúšajte si to na malom množstve mandlí, cukru. Ja si robievam napr. zo 70 g mandlí, 50 g cukru, bielok, od oka či chuti mandľovú esenciu. Vyjde zhruba 120g marcipánu.

Základom sú mandle, čiže čím viac mandlí je v pomere k cukru a bielku, tým lepšie. Najprv zmiešajte mandle, trochu cukru, esenciu a trošku bielka. A premieste. Cukor a bielko pridávajte dovtedy, kým bude mať požadovanú konzistenciu.

Ďalšie recepty s marcipánom:

bezlepkové hviezdičky

rumové perníčky

kakaové košíčky s marcipánom a makom

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :