Zdravé pečenie

Ako sa skamarátiť s kváskom?

ako-sa-skamaratit-s-kvaskom

 

Často počúvam ako náročné je piecť kváskový chlieb a ako dlho trvá proces jeho prípravy a zakaždým sa rovnako čudujem :-) Kváskový chlieb nie je žiadna nová vychytávka, ale tradičné a zdravé jedlo, ktoré môže byť aj na vašom dennodennom menu.

Voľakedy bolo úplne prirodzené, že si žena našla čas pre seba – svoju rodinu – tvorenie – pečenie. Nechcem tým povedať, že by sme prestali úplne variť alebo piecť, ale ešte aj pred pár rokmi bola považované príprava domáceho kváskového chleba za akýsi retro zvyk zbytočnosti.

Muselo prejsť pár ďalších rokov, aby sme si my žienky, ale veľakrát aj šikovní muži, uvedomili, že kváskové pečenie nie je nič nemožné, naopak nevyhnutné pre naše zdravie.

Tentokrát by som sa s vami rada podelila o pár tipov ako jednoducho pridať tak prirodzenú a krásnu udalosť – pečenie kváskového chleba – na program vašich všedných dní. Príprava kváskového chleba si vyžaduje presne taký čas, aký potrebuje. Ale nie je to čas, ktorý by chýbal vašim deťom alebo dôležitej práci, naopak môžete sa venovať viacerým činnostiam popri jeho príprave.

Skutočné tajomstvo tkvie v správnom načasovaní prípravy kváskového chleba. Najviac času vám ušetria „šikovné ruky“ baktérií, ktoré sa na celom procese výroby aktívne zúčastňujú. Ak si chcete pripraviť kváskový chlebík aj u vás doma, mali by ste rozumieť tomu ako funguje fermentácia (kvasenie). Len tak ju budete vedieť zaradiť do svojho bežného života.

 Rozprávajte rečou kvasiniek

Proces úspešnej fermentácie ovplyvňuje veľa faktorov a toto sú najdôležitejšie z nich:teplota vody, okolitého prostredia, typ/značka použitej múky a množstvo materského kvásku na vytvorenie kváskového štartéra.

Každá fermentácia nie je nikdy rovnaká, pretože ide o prirodzený, meniaci sa proces. Ak máte viac aktivít vonku ako inokedy a ponáhľate sa, zvýšte teplotu v miestnosti alebo pridajte množstvo materského kvásku, pomôžete si tým. Fermentácia sa urýchli. Samozrejme tým, že upravíte okolnosti/faktory fermentácie aj trochu experimentujete. Môžete zvýšiť kvalitu kvásku, alebo mu na sile uberiete. Ak sa vám to náhodou nepodarí, lebo zmena pomerov nespravila kvásku dobre, jednoducho pridajte múku alebo vodu, aby ste dostali tú správnu hustotu. Pri vysokej teplote sa môže stať, že cesto prekvasí. To sa často stáva, keď v lete vyskočia teploty na maximum.

Rozhodnite sa, akú múku použijete na pečenie chlebíka

Pšeničný, ražný, špaldový, bezlepkový chlieb. Časom zistíte, ktorý je pre vás ten pravý – ktorý vám najviac chutí.

Každý typ kvásku, resp. chlebíka si vyžaduje iné špecifiká. Pripravte sa na to, že zmena múky a použitie štartéra z novej múky môže priniesť zmeny počas fermentácie. Kým sa budete v recepte cítiť doma prejde nejaký čas a upečiete i zopár nepodarkov. Ale neobávajte sa nových receptov, možno vám prinesú nový vietor do plachiet vo vašom pečení.

Na mojej stránke nájdete niekoľko receptov, kde je úspech takmer istý. Vyskúšajte napríklad tento: špaldovo-ražný chlieb s makom

Urobte z chladničky svojho priateľa

Začiatočníkom v pečení kváskového chleba poradím skvelý tip – začnite využívať pri fermentovaní chladničku. Mne veľmi pomáha, vďaka nej stíham viac a ešte sa aj vyspím. :-)

Po aktivácii kvásku vyskúšajte zamiesiť cesto a nechajte ho fermentovať namiesto na kuchynskej linke radšej cez noc v chladničke. Vďaka tomu cesto neprekvasí a keď ho ráno vyberiete z chladničky, je pripravené na pečenie. Tzv. studená fermentácia dobre poslúži na prípravu štartéra ako aj cesta na kváskový chlieb. Pomalé kvasenie v chladničke len pridá kváskovému chlebíku na chuti. Rada na záver – cesto na chlebík v chladničke nezabudnite prikryť, inak by vám oschlo.

Len pravidelné pečenie z vás urobí majstra pekára

Pečte, pečte a pečte kváskový chlebík pravidelne. Keď porozumiete kvásku, budete vedieť ako reagovať na rôzne okolnosti a potreby. Tým, že správne vyhodnotíte postup pri príprave kváskového chlebíka, podarí sa vám vo výsledku chutný kváskový chlebík, čo ocení aj vaša rodina.

Foto: Lucia Hô-Chí
Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :