Zdravé pečenie

Náročnosť
3/5
Čas prípravy
cca 240 minút
Kategória
kváskové
Na buchtách sa mi páči to, že ich môžem spraviť hocijaké, podľa chutí mojej rodinky. Najčastejšie robím makové, tvarohové alebo čisto džemové. Potom už len hádame, ktorá je ktorá. Ak vygúľate cesto na tenko, najmä maková plnka je hneď jasná. Pečené buchty. Ako od babičky. Dokonca z kvásku. My ich s manželom milujeme, naše deti ani neochutnajú. Ako to je u vás?

Ingrediencie

100 g aktívneho, dobre nakŕmeného lievito madre
220 g múky manitoba (alebo bežná pšeničná 00)
80 g pohánkovej múky
100 g celozrnnej manitoby AIDA od bionakupy
180 ml mlieka (môže byť aj rastlinné, ja som použila mandľové)
2 žĺtka
80 ml oleja (prilievať do cesta postupne)

Plnka maková ako pri pirôžkoch, alebo kupujem najlepšie plnky na trhu u Sojaprodukt, tvarohovú robím tak od oka, tvaroh, hrozienka, žĺtko, cukor, vanilkový cukor

Plnka maková:

130 g maku
3 lyžice trstinového cukru
5 lyžíc slivkového lekváru
1 lyžica rumu
1 lyžica citrónovej šťavy

Postup

Suroviny vymiešame v mixéri tak aby sa odliepalo od stien nádoby, je pekne elastické. Necháme prebehnúť prvotné kysnutie na linke v teple, 2-3 hodiny.

Po tejto dobe máme dve možnosti: buď odložíme cesto do chladničky na noc a ráno robíme buchty  alebo hneď po prvom kvasení vytvarujeme buchty a už tak vytvarované necháme kysnúť buď na linke alebo v chladničke kľudne aj celú noc.

Ja mám rada čerstvo upečené, tak volím skôr to chladničkové kysnutie. Pretože nechcem mať buchty na večeru. 🙂 Ale ak by predsa, môže celé kysnutie prebehnúť v teple.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme a môžeme nakrájať na štvorce alebo vykrajovať kolieska, navrch položíme plnku a dobre uzavrieme. Spojom dolu položíme do dobre vymastenej formy na pečenie .

IMG_9210

Pečieme so záparou asi 25-35 minút, prvých 10 minút na 220 stupňoch, neskôr teplotu stiahneme na 200 stupňov.  Po upečení necháme dobre vychladnúť a ak sa okamžite nezjedia, môžete ich uskladniť na neskôr a použiť rôzne krabice na zákusky. 

IMG_9223

close

Kvások

Lievito madre sa prikrmuje múkou a vodou v pomere 1:2 v prospech múky. Napr. 100 g múky, 50 ml vody. Najčastejšie pšeničnou hladkou, mne sa osvedčila aj manitoba. Ak máte problém s pšeničnou múkou, v pohode použite aj špaldovú.

Promo

Ďalšie chutné recepty

Raw “karamelová” torta

  Mala som doma tahini, ktoré som veľmi chcela použiť do koláča. A tak vznikla táto torta. Ak máte radi chuť tahini, bude Vám určite

[jr_instagram id="1"]