Zdravé pečenie

UntitledV sezóne jahod a rebarbory milujem piecť koláče z tejto úžasnej kombinácie. A keďže slivkový pie je mimoriadne obľúbený medzi mojimi známymi i neznámymi, tak som ho tento raz spravila v tejto sezónnej úprave. Tento raz opäť z prirodzene bezlepkových múk, čiže koláč nutrične nabitý až-až.

Cesto

190 g  múky – 100 g  pohánkovej, 50 g tapiokovej a 40 g mandľovej (môžu byť aj pomleté mandle alebo lieskovce,

2 lyžičky trstinového cukru alebo cukru z kokosových kvetov,

70 g masla alebo kokosového oleja,

1 veľké vajce

Náplň

50 g jahodového džemu neprisladzovaného

500 g ovocia – mix

Tvaroh alebo ricotta, od oka alebo od chuti, dala som ho asi tak 50g

1 lyžička trstinového cukru na posypanie okrajov, 1 lyžička na ovocie

 

Cesto vypracovať a nechať v chladničke aspoň hodinu.

Cesto rozvaľkať na kruh, potrieť ho džemom. Na džem nasypať hrudkový tvaroh a ovocie. Ovocie som posypala cukrom. Prehrnúť cesto cez náplň, mierne pritlačiť, aby sa záhyby zlepili. Najviac si všetci, čo ochutnajú tento typ koláča, pochvaľujú ten okraj – je skvelý chrumkavý.

Kto má rád kraje, môže si upiecť galletky dve malé.

Potierala som ho kedysi cukrovou vodu, teraz si to už zjednodušujem, potriem ho vodou, v ktorej som vymáčala napr. lyžičku od džemu alebo ktorou som vypláchla steny pohára, kde bol džem – čiže je to také lepkavé, sladké trochu a posypem cukrom. Aj obyčajnou vodou stačí.

Koláčik pečiem na cca 200 stupňoch prvých 15 minút, potom stiahnem na 180 a dopekám asi 20 minút.

Zistila som, že keď ho sprudka pečiem, nezvykne vytiecť z neho šťava alebo nie toľko.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :