Zdravé pečenie

Raw “karamelová” torta

Karamelový

 

Mala som doma tahini, ktoré som veľmi chcela použiť do koláča. A tak vznikla táto torta. Ak máte radi chuť tahini, bude Vám určite chutiť.

Korpus: 1 hrnček vopred namočených mandlí

1 hrnček strúhaného kokosu

1 hrnček sušeného ovocia, tiež vopred namočeného – slivky a hrozienka

Slivková plnka:

Väčší pohár čerstvých alebo mrazených sliviek, chia semienka –  asi 2 lyžice

Slivky som rozmixovala, pridala k nim chia a nechala, aby vznikol gel – ako džem. Chia môžete aj pridať alebo ubrať, podľa toho, ako sa Vám to pozdáva. Nechcela som pridávať kokosový olej, tak som dala radšej viac chia, aby tá vrstva držala. Vrstvu môžete dať podľa chuti – vyššiu alebo nižšiu. Slivky koláč veľmi osviežia.

Karamel plnka:

Pol pohára tahini

pol pohára agáve sirupu alebo javorového, ja som dala pol na pol

1/4 pohára kokosového oleja

trošku himalájskej soli

1 vanilkový struk

Všetky suroviny som zmixovala a ochutnala, ak by sa Vám zdala málo sladká, prislaďte si.

Poleva:

3 polievkové lyžice karobu alebo kakaa

javorový sirup podľa chuti

1 banán

1/2 pohára kokosového oleja

Postup:

Suroviny na korpus som vymixovala na lepkavú hmotu a natlačila do formy cca 22 cm. Dala na chvíľu do chladničky.  Potom som navrstvila slivkovú plnku a dala aspoň na hodinu do chladničky alebo na menej do mraziaku. Na túto plnku som naliala karamelovú plnku. Tiež som to dala do chladu, aby to stuhlo. Nakoniec išla “čokoládová” poleva. Ak nemusíte karob, môžete použiť kakao. Ja som sa ale do karobu priam zamilovala, viem, že človek ho buď miluje alebo jeho chuť neznáša. 🙂  Ak ste už skúšali a nechutil, dajte mu ešte šancu – je viac druhov, bledší, tmavší – mne napr. raw bledý tiež ako poleva nechutí. Pridávam si ho po troche do smoothie pre jeho úžasné nutričné hodnoty.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.