Zdravé pečenie

Pšeničný toastový chlieb z lievito madre


Aj Vaše deti majú radi toast? Po bagetkách je to najobľúbenejšie pečivo u nás. Na mojej stránke môžete nájsť recepty na špaldový toast alebo bezlepkové bagetky.

Už dlhšie som evidovala, že nemám vhodnú nádobu na toastový chlieb, preto som ho ani dlho nepiekla. Po presťahovaní sa a zariaďovaní si kuchyne som hľadala vhodnú formu na pečenie.  Tescoma e-shop  mal v ponuke keramickú nádobu a to v krásnej červenej farbe, ktorá ma okamžite zaujala. A tak sa deti môžu tešiť na toastový chlieb častejšie. Nová forma si totiž zaslúžila nový receptík.

Tento recept je pšeničný, s pridaním pšeničnej celozrnnej múky.  Keď nerátame trochu múky v rozkvase, ide jej tam presne polovica, čiže takmer 50 % celozrnný toast. Nám doma veľmi chutil s bryndzovou nátierkou s jarnou cibuľkou.

Recept: (bochník 800 g)

  • 100 g pripraveného, občerstveného lievito madre
  • 230 g pšeničnej celozrnnej múky dmBIO
  • 230 g pšeničnej chlebovej múky alebo manitoby
  • 10 g medu
  • 20 g olivového oleja
  • 12 g soli
  • 300 g vody

Načasovanie: 

  1. Ráno o 9.0O rozkvas
  2. cca 17.00 zmiešanie surovín bez rozkvasu – fermentolýza zhruba 30 minút až hodina
  3. cca 18.00 dobré vymiesenie cesta, až sa odliepa od stien
  4. do 21.00 – prekladanie cesta
  5. 21.30 – stočený do formy
  6. 23.00 – odložený do chladničky na pomalé kysnutie
  7. 7.00  – pečenie

Postup:

Zmiešame suroviny okrem soli a oleja, necháme postáť na fermentolýzu aspoň 30 minút, až hodinu. Pridáme soľ a olivový olej a dobre vymiesime.

Potom cesto prekladáme ako v popise vyššie, aspoň 3-4x po cca 30 minútach.

Aby sa Vám chlebík dobre po upečení vyklopil, forma na toastový chlieb  musí byť naozaj dobre vymastená – buď maslom alebo olivovým olejom.

Po prekladoch si preklopíme cesto na pomúčenú dosku, jemne natiahneme do obdĺžnika podľa veľkosti formy  a stočíme ako závin a vložíme do vymastenej formy spojom dole.

Necháme ešte aspoň hodinu, dve na linke a potom uzatvorené dáme do chladničky na pomalé kysnutie.

Pred pečením môžeme pokropiť nakysnutý chlieb, posypať vločkami.

Pečieme pri teplote 250 stupňov, bez zaparenia rúry, nakoľko je cesto uzavreté vo forme. Po prvých 15 minútach stiahneme teplotu na 230 stupňov.

Poklop formy má naznačené drážky na rovnomerné pokrájanie chleba, ak by až tam vyšlo cesto, treba tiež dobre potrieť olejom.

Z formy ide pekne vybrať, aj bol veľmi pekne upečený, nebolo nutné ho dopekať na voľno. Po vybraní necháme vychladnúť na mriežke, aby bol pekne chrumkavý.

Keramickú formu na pečenie môžete obmeniť za silikónové formy na pečenie, záleží na vašich preferenciách.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :