Zdravé pečenie

Proteínový snack

surovinyguličky

 Presne vidím, ako počas môjho posledného detox pobytu šľapeme na túre na rozhľadňu Kukla pri Modre a rozprávame sa opäť raz o jedle. 🙂 A ja hovorím,že hneď po návrate si robím proteínové guličky. Milujem tie zmenené,upravené chute po detoxe, viac siaham po nevarenom, prirodzenom jedle.Volím bezmúčne jedlá, bezškrobové múky, suroviny v raw kvalite. Stačí mi menej sladiť či soliť. Aj keď mojim deťom sa zdá aj moje bežné solenie a sladenie veľmi mierne, asi oproti jedálenskej strave!

A tak som mala včera chvíľku, mrkla som, čo všetko mám doma v zásobe a zamiešala som si “cestíčko” na tieto guličky. Z uvedeného množstvo mi vyšlo okolo 12 ks malých guličiek, každá mala asi 10g.  Možno aj viac, ak neustále neochutnávate počas prípravy!! 🙂

 

Odporúčam zdvojnásobiť množstvo surovín, guličky sa dajú odložiť do chladničky a vybrať si vždy dve-tri na desiatu alebo olovrant. Určite pár dní v chlade vydržia. Nám nevydržali, dala som ochutnať kamarátkam, aj manželovi sa tri kúsky ušli – guličky prešli testom na výbornú!

Ako už určite viete, rada používam rôzne bezlepkové múky. Vyhľadávam najmä tie bezškrobové.

V tomto recepte som okrem slnečnicových semienok použila slnečnicovú múku. Prečo ju zaradiť do jedálneho lístka? Esenciálne mastné kyseliny (najmä kyselina linolová) v slnečnicových semienkach znižujú hladinu cholesterolu v krvi.  Obsahujú takisto veľa vitamínu E, ktorý je silný antioxidant – zabraňuje degenerácii ciev.  Vitamín E s kyselinou linolovou zlepšujú elasticitu kože, pomáhajú pri ekzémoch, majú priaznivý vplyv na nechty a vlasy. A ešte podstatný obsah vitamínu B1 pomáha najmä pri nespavosti, strese či nervozite.

Je tam aj ľanová múka, tá patrí k najvýživnejším rastlinným surovinám na svete čo sa týka obsahu bielkovín. Naopak obsahuje veľmi málo sacharidov, tak je vhodná napríklad na zahusťovanie pri nízkosacharidových diétach. Obsahuje veľmi veľa vlákniny. Rada ju preto pridávam takmer do všetkého. Či už múku alebo čerstvo zomleté ľanové semienko. Odporúčaná denná dávka je jedna polievková lyžica.

Ďalej skvelé chia semienka alebo chia múka.
Chia semienka obsahujú 5x viac vápnika ako mlieko, ale okrem toho obsahujú bór, ktorý je veľmi dôležitý stopový prvok pre transport vápnika do kostí. Ďalej majú 2x viac draslíku ako banány a 3x viac železa ako špenát. Sú bohatým zdrojom vitamínu skupiny B, antioxidantov a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Múka chia výborne viaže vodu, tak je výborným pomocníkom najmä pri bezlepkovom pečení.

Recept:

50 g úžasného mandľového masla od Powerlogy (kúpite tu)

1 lyžica ľanovej múky Adveni

1 lyžica chia semienok alebo chia múky Adveni

1 lyžička vanilkovej esencie, veľmi rada mám túto od Vanilkový svet

troška ovseného mlieka alebo kľudne vody (zmes ľanu, chia a mlieka bola cca 50g)

20g horkej čokolády, nastrúhanej alebo nadrobno nakrájanej, dala som 92%, po detoxe je to neuveriteľná mňamka!! 🙂

2 lyžice naklíčených slnečnicových semienok (môžu byť aj nenaklíčené, namočené)

2-3 lyžice slnečnicovej múky Adveni (kúpite tu)

2 lyžice kokosového cukru, ja som mala tento  so zázvorom

nemletý mak, prípadne lúpané konopné semienka (do jednej časti cesta)

Z uvedených surovín som vymiešala lepkavé cesto, rozdelila na dve časti  a do jednej  som ešte prisypala dve lyžičky nemletého maku. Tvorila som menšie guličky.

 Môžete prisypať aj konopné semienko. Takto budete mať v jednej guličke všetko, čo má kopec super živín. Samozrejme, netreba ich zjesť všetky naraz.

Nakoniec som guličky obalila raw kakaom zmiešaným s troškou kokosového cukru a vložila do mini košíčkov.

 

 

guličky3

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.