Zdravé pečenie

Pečené buchty

  Lievito madre si treba pred pečením najprv prikŕmiť, kľudne aj 2x múkou a vodou v pomere 2 ku 1 – používam manitobu ale kľudne viete dať aj pšeničnú 00

Na buchtách sa mi páči to, že ich môžem spraviť hocijaké, podľa chutí mojej rodinky. Najčastejšie robím makové, tvarohové alebo čisto džemové. Potom už len hádame, ktorá je ktorá. Ak vygúľate cesto na tenko, najmä maková plnka je hneď jasná.  

  • 100 g aktívneho, dobre nakŕmeného lievito madre
  • 220 g múky manitoba (alebo bežná pšeničná 00)
  • 80 g pohánkovej múky
  • 100 g celozrnnej manitoby AIDA od bionakupy
  • 180 ml mlieka (môže byť aj rastlinné, ja som použila mandľové)
  • 2 žĺtka
  • 80 ml oleja (prilievať do cesta postupne)

Plnka maková ako pri pirôžkoch, alebo kupujem najlepšie plnky na trhu u Sojaprodukt, tvarohovú robím tak od oka, tvaroh, hrozienka, žĺtko, cukor, vanilkový cukor

 

 Postup:

Suroviny vymiešame v mixéri tak aby sa odliepalo od stien nádoby, je pekne elastické. Necháme prebehnúť prvotné kysnutie na linke v teple, 2-3 hodiny. 

Po tejto dobe máme dve možnosti: buď odložíme cesto do chladničky na noc a ráno robíme buchty  alebo hneď po prvom kvasení vytvarujeme buchty a už tak vytvarované necháme kysnúť buď na linke alebo v chladničke kľudne aj celú noc.

Ja mám rada čerstvo upečené, tak volím skôr to chladničkové kysnutie. Pretože nechcem mať buchty na večeru. 🙂 Ale ak by predsa, môže celé kysnutie prebehnúť v teple. 

Vykysnuté cesto vyvaľkáme a môžeme nakrájať na štvorce alebo vykrajovať kolieska, navrch položíme plnku a dobre uzavrieme. Spojom dolu položíme do dobre vymastenej formy na pečenie .

 

 

Pečieme so záparou asi 25-35 minút, prvých 10 minút na 220 stupňoch, neskôr teplotu stiahneme na 200 stupňov.  Po upečení necháme dobre vychladnúť a ak sa okamžite nezjedia, môžete ich uskladniť na neskôr a použiť rôzne krabice na zákusky. 

 

Ak nechcete vymasťovať plech či formu, mrknite tieto potreby na pečenie  , nájdete tam fóliu na pečenie, ktorú ja rada používam namiesto papiera na pečenie.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :