Zdravé pečenie

Chutný makový koláč bez múky vylepšený malinami a želatínou z agaru

Ak milujete mak tak ako ja, určite tento recept skúste. Potrebujete iba mak, vajíčka, sladidlo a nejaký džús. Makový koláč je nielen bez múky, ale aj bez pridaného tuku a mliečnej zložky. Príjemným oživením koláča je želé z agaru.

 

Na prípravu makového koláča bez múky potrebujeme:

 

  • 3 vajíčka
  • 200 g pomletého najchutnejšieho maku z Kráľovstvo maku
  • 1/4 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva (nemusí byť)
  • 90 g kokosového cukru (alebo aj trstinového)
  • 50 ml jablkovej šťavy alebo džúsu (100%)
  • 200 g malín
  • Na polevu: 1 lyžička agaru, 100 % sirup alebo šťava MOUNTBERRY, voda

 

 

Postup prípravy:

Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme mak, prášok do pečiva, džús a celú zmes vylejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme si predtým vyložili papierom na pečenie. Robím to tak, že do formy zacvaknem štvorec papiera na pečenie, ktorý potom do okrúhla obstrihám.

Použite formu vo veľkosti 22 cm. Ak chcete, aby koláč  bol nižší, zvoľte formu vo veľkosti 24 cm. Makový koláč bez múky pečieme približne 35 minút pri teplote 180 stupňov.

Po vychladnutí na korpus poukladáme čerstvé maliny, ktoré zalejeme agarovým želé. Viete, čo je agar? Je to vegánska alternatíva želatíny. Želé z agaru robím od oka. Ak sa mi niekedy podarí spísať presné dávkovanie, určite ho na webe zverejním. 🙂

Asi na 300 ml tekutiny pridávam lyžičku práškového agaru. Tekutinu privediem k varu a vypnem. Tekutina z agaru postupne chladne a zároveň aj hustne. Ak by bolo želé riedke, opäť pridajte agar a celú zmes zohrejte. Ak je želé príliš husté, pridajte šťavu.  Ja používam 100% MOUNTBERRY šťavy.

Makový koláč bez múky je na svete. 🙂 Poteší ma, ak mi do komentárov napíšete, ako sa vám koláč vydaril. 🙂

 

Foto: Denisa Potičná

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :