Zdravé pečenie

krekry4

Na tieto úžasné, chrumkavé chlebíky alebo krekry netreba nič extra. Iba dobrý kvások, ražnú múku, čas na odležanie. Placky môžete vyvaľkať aj s deťmi, preniesť na plech, pokrájať, osoliť alebo podľa chuti a nápadu posypať – makom, rascou, čiernym sezamom či ľanom. Kľudne aj do cesta môžete niečo zamiešať. Mňa opäť napadá ten “môj” mak. 🙂

Žiadne hnetenie, žiadne prekladanie cesta, žiadne kysnutie.

Potrebujeme:

200 g aktívneho kvásku, už rozkvaseného (získame ho rozkvasením kvásku so 100 g ražnej celozrnnej múky a 100 ml vody)

2 lyžice masla (môže byť aj kokosový olej)

1 väčší hrnček ražnej celozrnnej múky (môžete skúsiť aj inú, napr. špaldovú celozrnnú)

1 lyžička himalájskej soli

na posypanie, čo vás napadne: mak, sezam, rôzne sušené bylinky

Krekry2

Toto všetko dobre zmiešame, mali by sme dostať cesto husté a mäkké ako plastelína a dáme odležať do chladničky aspoň na pár hodín. Ja zvyknem aj na celú noc.  Cesto vyberieme, rozdelíme na polovicu, vytvoríme valčeky a tie vyvaľkáme na silikonovej podložke na troške múky do tenučkej placky. Preložila som na plechy, ktoré som ešte prikryla utierkou na polhodinu až hodinu – zatiaľ som stihla krásny beh v našom blízkom lese 🙂

Potom som pláty len nakrájala na kúsky, aké som chcela, postriekala jemne vodou a posypala makom a sezamom. Jemne ešte osolila hrubozrnnou himalájskou soľou.

Pečieme v rozpálenej trúbe tak dlho, kým ich nemáme dostatočne zafarbené alebo chrumkavé. Tie krajné sa nám môžu skôr upiecť, tak som niektoré vybrala a ostatné ešte pár minút dopiekla.

Sú veľmi chutné, chrumkavé, len tak k vínku alebo aj ako príloha k jedlu – napríklad k šošovicovej polievke.

Jedinou chybou tohto receptu je, že ich je málo. Okamžite zmizli, čiže nabudúce budem robiť z dvoch dávok! 🙂

Krekry

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :