Zdravé pečenie

 

Moja dcéra chcela klasické “biele” cesto. 🙂 A tak som opäť po rokoch vyskúšala recept mojej maminy, ktorý som tak milovala celé detstvo. Pamätám sa, že sme mali vždy oproti ostatným linecké tenučké, chrumkavé, krehké. A také je aj dnes. Čiže základ je vyvaľkať natenko, do cesta dať iba žĺtko.  Samozrejme, neodolala som a okrem bielej špaldovej hladkej múky som dala aj trošku pohánkovej múky zn. Šmajstrla, ktorá je naozaj najmenej výrazná svojou chuťou a vôňou. Kúpite napr. aj U Farmára.

Cesto:

200 g špaldovej bielej hladkej múky

80 g pohánkovej múky

70 g pomletého trstinového cukru

1 vanilkový cukor

2 žĺtka

140 g masla

Obmeny:

pridať do cesta 2 lyžice kakaa alebo celého, nepomletého maku.

Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu v chlade. Vyvaľkáme natenko, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme na 180tich stupňoch asi 10 minút. Pozor, radšej menej, tento rok mi takmer všetko prihorelo. Ten čas letí ako blázon. 🙂 Len sa otočíte a už sú pripečené.

Nechať dobre vychladnúť na plechu, sú naozaj krehké. Neskôr natierať nejakým skvelým džemom, najlepšie bez cukru, mne kamarátka nosí môj milovaný marhuľový z Talianska. Mňam!

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :