Zdravé pečenie

 

 REINDLING. Táto špecialita pôvodne pochádza z Korutánska a je plnená škoricou, hrozienkami a orieškami.  Ide vlastne o voňavé kysnuté cesto bohato plnené rôznymi plnkami. My ju môžeme nazývať kysnutou bábovkou.

 

V tomto prípade si ju naplníme orechami. A nebude z droždia ale z kvásku.

Túto kváskovú krásavicu si môžete pripraviť aj vo vegánskej verzii – namiesto mlieka použijete nejaké rastlinné mlieko. Najčastejšie používam domáce kokosové alebo ryžové. Vajíčko nie je potrebné v tomto ceste.

Kvások môže byť pšeničný či špaldový, celozrnný alebo biely. Môžete si daný kvások vytvoriť aj z ražného. Tým, že odoberiete lyžičku ražného a dokŕmite konkrétnou múkou.

Recept:

Rozkvas:

Špaldový kvások – 1 lyžica aspoň

70 g špaldovej celozrnnej múky

70 ml vody

Z tohto získame rozkvas, z ktorého si navážime potrebné množstvo na koláč a zvyšok odložíme do chladničky na ďalšie pečenie.

Cesto:

120 g hotového špaldového kvásku

80 ml mlieka (sójového alebo iného rastlinného)

100 g  špaldovej celozrnnej múky dmBio

120 g bielej špaldovej múky dmBio

40 g trstinového cukru alebo kokosového cukru

30 g rozpusteného masla (alebo rastlinného tuku Alsan)

štipka soli

Plnka:

200 g mletých vlašských orechov, voda alebo mlieko (rastlinné), sladidlo – med alebo kokosový cukor,  koreniny – aníz, škorica, badyán (nemusí byť), maslo

Postup:

Všetky suroviny dáme zmiešať do robota. Aspoň 10 minút, aby sme mali dobre vypracované, hladké cesto. Cesto necháme v nádobe, v nej ho preložíme po 30 minútach aspoň 2x.

Prikryté dáme kysnúť na teplé miesto (niekoľko hodín, 4-6 hodín), môžete si pomôcť aj vyhriatou rúrou do 45 stupňov.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na asi 1cm obdĺžnik, (na pomúčenej doske) potrieme orechovou plnkou, zvinieme do závinu. Dobre popritláčame konce, stočíme ako keby “žmýkaním” a preložíme do vymastenej  bábovkovej formy. Necháme ešte podkysnúť aspoň hodinu, možno aj dve. Samozrejme, že záleží od kvásku, od okolitej teploty. Ak by sa Vám nezdala, ona zvykne ešte “vyskočiť” v rúre. 🙂

Pred vložením do rúry môžete potrieť rozpusteným maslom alebo rastlinným tukom.

Pečieme približne 30 minút. Prvých 10 minút na 200 stupňoch, neskôr stiahneme teplotu  na 180 stupňov.  Necháme dobre vychladnúť, aby sa nám pekne vyklopila z formy.

Foto: Denisa Potičná

Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :