Zdravé pečenie

Kváskový mazanec

Náročnosť
2/5
Čas prípravy
cca 90 minút
Kategória
veľkonočné
Milujem piecť a veľmi rada robím kysnuté cesto, teraz už väčšinou kváskové – keby som nemala čo robiť, asi pečiem každý deň – len ešte nájsť odbyt na moje výtvory, aby som to náhodou nepojedla všetko sama. Na čo potom behám, že?

Ingrediencie

Recept cca 1 kg bochník:
(môžete rozdeliť aj na dva menšie)
150 g rozkvasu (pšeničného alebo špaldového – ak nemáte doma taký kvások, tak si môžete rozkvasiť z lyžice ražného kvásku, tým, že pridáte cca 100 g múky a 100 ml vody)
360 g múky – špaldovej bielej 200 g, 160 g celozrnnej
150 ml plnotučného mlieka
110 g cukru – použila som rapaduru, preto je aj mazanec tmavší
vanilková esencia – polku lyžičky
2 vajíčka, plus vajíčko na potretie pred pečením
100 g masla
kôra z polovičky bio citróna
3 g soli
80 g hrozienok vopred namočených v rume s vodou – trošku takto ochutenej vody som dala aj do cesta, asi 3 lyžice
50 g mandlí plus mandle na posyp

Postup

A prečo opäť kvások a nie droždie? Kvások a chlieb či koláče z neho sú chutnejšie (baktérie mliečneho kvasenia), ľahšie stráviteľnejšie, pretože sa rozloží fytín obsiahnutý v múke a odolnejšie voči plesniam. ( vďaka kyseline mliečnej) Aj keď neviem, či u nás niečo musí plesni odolávať, zmizne to vždy veľmi rýchlo…

Ak si však netrúfate na kváskové cesto a túžite po výsledku takmer okamžite, skúste tento môj tvarohový mazanec bez kysnutia.

Do kuchynského robota dáme rozkvas a všetky suroviny okrem masla a hrozienok a miesime, aby sa to pekne spojilo. Následne pridáme maslo a miesime ďalej, kým sa pekne neodliepa od stien.  Nakoniec pridáme hrozienka a mandle.

Zdalo sa mi cesto hustejšie, tak som doliala už spomínanú vodu s rumom.

Cesto necháme kysnúť prikryté v mise na linke alebo v zatvorenej rúre asi 2 hodiny, potom som ho dala na dosku, ktorú som len jemne pomúčila bielou špaldovou múkou a vytvarovala bochník. Mazanec môže byť aj zapletaný zo 4 prameňov, niečo ako challah. Video pletenia mám tu:

Dáme kysnúť do nádoby alebo ošatky.

 

Cesto si môžeme pripraviť aj na noc a necháme v mise v chladničke. Ráno vytvarujeme bochníček. Alebo upletiem a dám na noc do chladu a ráno pečiem.

 

Kým som sa vrátila s deťmi domov, čakal ma krásne vykysnutý v zatvorenej rúre. Potrela som ho vajíčkom a posypala mandľami. Piekla som ho na cca 230 stupňovej teplote prvých 10 minút, ďalších 10 minút asi na 180 stupňoch ale potom som už stiahla teplotu a aj ho prikryla , aby náhodou neprihorel. V rúre mazanec ešte krásne vyskočil do výšky. Piekla som ho asi 45 minút, treba skúsiť špajdľou, či už je, čas pečenia záleží na rúre.

Po vybratí z rúry ho môžete ešte potrieť rozpusteným maslom – výborné to je s maslom zmiešaným s rumom.

Najlepší je s maslom a marhuľovým džemom. 🙂

Dobrú chuť a pekné pohodové sviatky prajem.

 

Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

Moje ďalšie sladké recepty nájdete aj tu:

Ďalšie chutné recepty

Pečené buchty

Na buchtách sa mi páči to, že ich môžem spraviť hocijaké, podľa chutí mojej rodinky. Najčastejšie robím makové, tvarohové alebo čisto džemové. Potom už len

Čokoládové brownie s malinami

Moje deti milujú čokoládu. Najmä Tami túžila po brownie, ktoré pečiem väčšinou s cviklou. Ale tento raz chcela, aby som upiekla len také extra

Linecké z detstva

Opäť po rokoch som skúsila recept z môjho detstva, od mojej maminy. Čím som staršia, tým viac podlieham nostalgii. 🙂

[jr_instagram id="1"]