Zdravé pečenie
  • O mne
  • Kurzy
  • Koláče
    • Vianočné
    • Bezlepkové
    • Bezlaktózové
    • Kysnuté
    • Špaldové
    • Sezónne
    • Nepečené, Raw
    • Muffiny
    • Cheesecakes
    • Slané
    • Vegánske
    • Veľkonočné
    • Iné
  • Chlieb, pečivo
  • Kvások
    • O kvásku
    • Recepty
      • Slané kváskové
      • Sladké kváskové
    • Kváskové kurzy
    • Kvásková mapa
  • Médiá
  • Referencie
  • Video
  • Blog
  • Shop
  • Kontakt

Zdravé pečenie

  • O mne
  • Kurzy
  • Koláče
    • Vianočné
    • Bezlepkové
    • Bezlaktózové
    • Kysnuté
    • Špaldové
    • Sezónne
    • Nepečené, Raw
    • Muffiny
    • Cheesecakes
    • Slané
    • Vegánske
    • Veľkonočné
    • Iné
  • Chlieb, pečivo
  • Kvások
    • O kvásku
    • Recepty
      • Slané kváskové
      • Sladké kváskové
    • Kváskové kurzy
    • Kvásková mapa
  • Médiá
  • Referencie
  • Video
  • Blog
  • Shop
  • Kontakt
KysnutéSladké kváskovéŠpaldovéVeľkonočné

Veľkonočný mazanec

Milujem piecť a veľmi rada robím kysnuté cesto, teraz už väčšinou kváskové – keby som nemala čo robiť, asi pečiem každý deň – len ešte nájsť odbyt na moje výtvory, aby som to náhodou nepojedla všetko sama. Na čo potom behám, že? 🙂

A prečo opäť kvások a nie droždie? Kvások a chlieb či koláče z neho sú chutnejšie (baktérie mliečneho kvasenia), ľahšie stráviteľnejšie(pretože sa rozloží fytín obsiahnutý v múke) a odolnejšie voči plesniam. (kyselina mliečna) Aj keď neviem, či u nás niečo musí plesni odolávať, zmizne to vždy veľmi rýchlo…

Ak si však netrúfate na kváskové cesto a túžite po výsledku takmer okamžite, skúste tento môj tvarohový mazanec bez kysnutia.

Recept cca 1 kg bochník: (môžete rozdeliť aj na dva menšie)

250 g rozkvasu

(lyžicu ražného kvásku som si prikŕmila špaldovou bielou a celozrnnou cca 150 g múky a 150 g vody)
150 ml plnotučného mlieka
360 g múky – špaldovej bielej 200 g, 160 g celozrnnej
110 g cukru – použila som rapaduru, preto je aj mazanec tmavší
Vanilková esencia
2 vajíčka, plus vajíčko na potretie pred pečením
100 g masla
Kôra z bio citróna – z polovičky
3 g soli
80 g hrozienok vopred namočených v rume s vodou – trošku takto ochutenej vody som dala aj do cesta, asi 3 lyžice
50 g mandlí plus mandle na posyp

Postup:

Do kuchynského robota dáme rozkvas, mlieko, cukor, vajíčka, múku, dobre zmiešame  a necháme odpočívať asi pol hodinu. Potom pridáme soľ, maslo, citrónovú kôru a necháme miesiť aspoň 10 minút. Nakoniec pridáme hrozienka a mandle.

Zdalo sa mi cesto hustejšie, tak som doliala už spomínanú vodu s rumom.

Cesto necháme kysnúť prikryté v mise v zatvorenej rúre asi 2 hodiny, potom som ho dala na dosku, ktorú som len jemne pomúčila bielou špaldovou múkou a vytvarovala bochník.

Dáme kysnúť do nádoby alebo ošatky. 

 

Cesto si môžeme pripraviť aj na noc a necháme v mise v chladničke. Ráno vytvarujeme bochníček.

 

Kým som sa vrátila s deťmi domov, čakal ma krásne vykysnutý v zatvorenej rúre. Potrela som ho vajíčkom a posypala mandľami. Piekla som ho ako chlieb, na najvyššej teplote prvých 10 minút, ďalších 10 minút asi na 200 stupňoch ale potom som už stiahla teplotu a aj ho prikryla , aby náhodou neprihorel. V rúre mazanec ešte krásne vyskočil do výšky. Piekla som ho asi 45 minút, treba skúsiť špajdľou, či už je, čas pečenia záleží na rúre. 

Po vybratí z rúry ho môžete ešte potrieť rozpusteným maslom – výborné to je s maslom zmiešaným s rumom.

Najlepší je s maslom a marhuľovým džemom. 🙂

Dobrú chuť a pekné pohodové sviatky prajem.

 

Foto: Denisa Potičná, Styling: Zuzana Haláková

 

 
 
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email
Veľkonočný mazanec was last modified: marec 28th, 2018 by Lenka

Komentáre

komentárov

1
Facebook Twitter Google + Pinterest
predchádzajúci článok
Tvarohová krupicová bábovka
nasledujúci článok
Mrkvové šatôčky so slivkovým lekvárom

Možno by sa vám páčilo

Florentínky

Makové s višňami

Linecké s bielym makom

Bezlepkový mazanec bez kysnutia

Perníky

Chrumkavý orechový koláč

Tvarohová krupicová bábovka

Škoricové muffiny

Jesenná bábovka s tekvicou

Zázvorové muffiny s hruškou

O mne

O mne

Newsletter

Najnovšie články

  • Makový koláč

  • Tvarohovo-makový mriežkový koláč

Odporúčam

Populárne články

  • Chlieb s čili a čedarom

  • Perníky

  • Slivkový pie

Sledujte ma na Facebooku

Facebook

Sledujte ma na facebooku

Facebook
  • Vera som mala ndhern narodeninov de Aj poasie bolo krsne
  • Mj obben ran kvskov chlieb Z dnenho kurzu Narezan pred
  • Krsneho Valentna!! Majte vea lsky nielen v tento de Sa
  • Bezlepkov vegnske makovky Kvskov z prirodzene bezlepkovch mk Najbliie peieme
  • Kvskovanie v Pieanoch U utorok 12februra prv veern kurz Mete
  • Pekn neskor piatkov veer prajem! Dme si Valentnsku SA o
  • Moja nov kniha SLADK Dnes zaal predpredaj vo vydavatestve noxisk
  • Mrkvov kol Upete mi ho niekto Aj tak mm dneok
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube

Zdravé pečenie


Hore
Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.Súhlasím Čítať ďalej