Zdravé pečenie

Koláč nám veľmi chutil a najmä mojim deťom – bola som veľmi zvedavá na ich reakcie, kedysi totiž neboli nadšení z mojich prvých pokusov kváskového sladkého pečenia – koláče sa môžu  totiž zdať kyslejšie v porovnaní s droždím. Určite odporúčam nepiecť sladké pečivo z ražného kvásku – ak ho máte doma, spravte si z neho iný – napr. aj kľudne z bielej múky – prikŕmte ho bielou pšeničnou alebo špaldovou múkou a tento kvások používajte na sladké pečenie. Takto môžete mať v chladničke aj viac druhov kvásku – ak to budete stíhať “kŕmiť”… 🙂 IMG_3896

Milujem robiť s kysnutým cestom – je to pre mňa akýsi zvláštny relax – okrem chleba pečiem najradšej klasický kysnutý koláč na plech – už takmer vôbec nie s droždím – ale kváskový.  Ak by ste stále mali pocit, že to chutí inak ako ste zvyknutí, skúste lievito madre -tzv. tuhý kvas

 

Veľkosť plechu.20×35 cm , cesto bolo vyššie, ak máte radi tenký kysnutý koláč a veľa ovocia a posýpky, zvoľte väčší plech alebo dva menšie a roztiahnite cesto na tenšie. Ja uprednostňujem tenučké cesto a veľa ovocia.

Recept:

  • 150 g tuhého kvasu z manitoby (pripraveného pár hodín pred pečením pridaním menšieho podielu vody ako múky)
  • 200 g špaldovej bielej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 4 lyžice cukru – ja som použila ďaťľový sirup, tak som mala cesto tmavšie
  • 60 g masla (ja milujem chuť masla, ale ak máte problém s laktózou, môžete použiť nejaký kvalitný olej alebo bezlaktózové maslo)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 vajíčko
  • cca 200 ml mlieka

Posýpka:

  • maslo
  • kokosová múka
  • kokosový cukor
  • pomleté mandle

Postup:

Do mixéra pridáme najprv tuhý kvas s mliekom,  rozmiešame. Pridáme ostatné suroviny, dobre vypracujeme cesto.  Prikryjeme  a keďže to je kváskový proces, cesto kysne dlhšie ako s droždím. Záleží od sily kvásku.

Vieme si pomôcť vyhriatou rúrou – max do 40 stupňov alebo naopak, ak si spravíme cesto na noc, necháme ho fermenovať v chladničke.

Vykysnuté cesto preložíme na vymastený plech či formu, obložíme ovocím. V prípade rebarbory ho zvyknem ešte trochu posypať kokosovým cukrom.  U nás v rodine máme radi rôzne ovocie a keďže aj v zime míňam zásoby ovocia z mraziaku, tak zvyknem na polovicu plechu dať slivky a na druhú rebarboru s jahodami. Bohato posypeme posýpkou.

Necháme ešte hodinku podkysnúť.

Ak máte mrazené ovocie, treba ho vybrať z mraziaku skôr a nechať dobre rozmraziť a nechať odkvapkať na sitku.

IMG_3870Jahodovo – rebarborový – ešte len kysne.

 

Ak vyskúšate, dajte vedieť, ako sa podaril. Dobrú chuť!

Slivkový s prevahou bielej špaldovej múky.

 

Ak sa nedarí alebo si netrúfate, navštívte niektorý z mojich kváskových sladkých kurzov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :