Zdravé pečenie

img_0319

 Bábovka.

Koláč, ktorý miluje môj muž. A ja som doteraz nemala nejaký vychytaný recept. Táto tekvicová mu chutila. Už sa blížila k tej jeho predstave bábovky z bielej múky. 🙂

V ten deň, ako som si kúpila nové číslo časopisu Dobré jedlo, kde mám štyri recepty v kváskovom špeciáli, som zbadala  recept na bábovku s tekvicou. A  že teda vyskúšam. Mám vždy tekvicové pyré po ruke – zavarené alebo zamrazené. Teraz, v sezóne tekvice si viete rýchlo pomôcť – buď si len pomixujete tekvicu alebo môžete skúsiť nastrúhať tekvicu do cesta. Vtedy zvýšime jemne množstvo tekutiny. Ak máte čas, dáte piecť tekvicu do rúry a potom ju pomixujete.   Recept som si trošku upravila. Potrebovala som totiž bábovku na jedno fotenie pre klienta. Keď sme ju potom neskôr ochutnali, usúdila som, že stojí za to dať sem recept. Nie len pekne vyzerá, ale aj chutí.

img_0084_small

Recept:

100 g tekvicového pyré

3 vajíčka

150 g sladidla – kokosový cukor alebo brezový

štipka pravej vanilky

120 ml kvalitného oleja

150 g pšeničnej polohrubej múky

200 g špaldovej celozrnnej múky

 2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva

100 ml acidka

2 lyžice kakaa do časti cesta

Najprv si vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Ten pridáme na koniec. Rovnakými metličkami, nemusíme umývať  vyšľaháme žĺtka  s cukrom. Pridáme ostatné suroviny, jemne vmiešame bielkový sneh. Do časti cesta pridáme ešte kakao. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy, najprv tekvicové, navrch čokoládové. Alebo ak chcete, kľudne striedajte jednotlivé vrstvy.

Pečieme asi 45 minút na 180tich stupňoch.  Bábovku z formy vyklopíme až po miernom vychladnutí, ja zvyknem asi po 30 minútach.

img_0022

Foto: Lucia Hô-CHí

Food styling: Zuzana Haláková

Bábovková forma: Potten& Pannen

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :