Zdravé pečenie

img_9710_small

Z uvedeného množstva vykrojíte asi 28 – 30 ks pečiva. Záleží od veľkosti formiečiek a od toho, koľko cesta Vám zjedia deti či vy sami. 🙂

Recept:

5O g masla

100 g marcipánu (najlepšie domáceho – viď tip pod receptom)

30 g trstinového cukru plus vanilkový cukor

1 lyžica limetkovej alebo citrónovej šťavy

1 žĺtko

90 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí

100 g tapiokového škrobu

pol lyžičky prášku do pečiva (nemusí byť)

Cukor a škorica na posypanie

Postup:

Marcipán s maslom dobre rozmiešame, pridáme cukor, šťavu a ostatné suroviny. Dobre spracujeme, použila som najprv pevnú lyžicu a potom v rukách. Ak cesto nelepí, netreba dávať do chladničky. Ja som hneď vykrajovala tvary, dávala na plech s papierom na pečenie a posypala od oka zmiešaným cukrom so škoricou.

Pečieme asi 8 – 10 minút na 180tich stupňoch.

Ak nemáte doma mandle, robila som ich už aj so špaldovou múkou alebo pohánkovou a boli ok.

Tip na domáci marcipán:

Olúpané mandle, najemno pomleté, mandľová esencia, 1 bielok, práškový cukor. Schválne nepridávam množstvá, vyskúšajte si to na malom množstve mandlí, cukru.

Základom sú mandle, čiže čím viac mandlí je v pomere k cukru a bielku, tým lepšie. Najprv zmiešajte mandle, trochu cukru, esenciu a trošku bielka. A premieste. Cukor a bielko pridávajte dovtedy, kým bude mať požadovanú konzistenciu.

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :