Zdravé pečenie

Keď sledujete môj blog, viete, že mak môžem takmer všade. Aj na mojich kurzoch má bezlepkový chlieb s makom najväčší úspech. A tak každoročne robím aj linecké, či už s lepkom alebo bez lepku, s makom. Nepomletým.

Pre kváskovú verziu použite akýkoľvek kvások – dve lyžice a nechajte v chladničke fermentovať viac hodín, ja zvyknem nechať odležať aj celú noc.  Tým, že pridáte kvások do cesta, rozložia sa všetky zložky múky a stane sa koláčik lepšie stráviteľným. Čiže, ak máte niekedy viac kvásku, ako potrebujete, kľudne pridajte aj do vianočného pečiva. Napr. aj do takých perníkov. Pridávam ryžový kvások aj do čokosiek.

Recept:

200 g pohánkovej múky  

30 g nepomletého maku

40 g trstinového cukru (pomletého)

1 lyžička pomarančovej sušenej kôry

80 g masla

1 vajíčko

džem na spájanie, najlepšie ríbezľový, marhuľový. Zvyknem do neho primiešať aj koreniny, ako badyán alebo kardamón. Vyskúšajte.

 

Suroviny na cesto dobre zmiešame a dáme do chladu aspoň na hodinu. Z cesta vykrajujeme kolieska, pečieme na 180 stupňoch asi 10 až 12 minút, kým nechytia krásnu farbu. Po vychladnutí ich zlepujeme s džemom.

 

Foto: Denisa Potičná, Food styling: Zuzana Haláková

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :