Zdravé pečenie

Možno vyzerajú náročne, ale práca sa dá rozdeliť do dvoch dní.Ja zvyknem piecť košíčky vopred, ktoré v pohode počkajú na naplnenie.
Plniť odporúčam max. 2 dni pred Vianocami. Naplnené uskladňujeme v chladničke.

 

 

 

 

 

Cesto:

100 g tapiokovej múky

50 g šáchorovej múky (múky zo zemných mandlí) prípadne použite mandľovú

40 g trstinového alebo kokosového cukru

1 žĺtko

štipka soli

15 g kakaa

70 g masla

Náplň: 120 g marcipánu

Tip na domáci marcipán:

Olúpané mandle, najemno pomleté, mandľová esencia, 1 bielok, práškový cukor. Schválne nepridávam množstvá, vyskúšajte si to na malom množstve mandlí, cukru.

Základom sú mandle, čiže čím viac mandlí je v pomere k cukru a bielku, tým lepšie. Najprv zmiešajte mandle, trochu cukru, esenciu a trošku bielka. A premieste. Cukor a bielko pridávajte dovtedy, kým bude mať požadovanú konzistenciu.

Maková plnka:

100 g mletého modrého maku od http://www.kralovstvomaku.sk

100 ml vody alebo rastlinného mlieka

slivkový lekvár na dosladenie,

2 lyžice vanilkového pudingu – prášku,

2 lyžice medu

1 lyžica rumu, štipka škorice

Postup:

Zo surovín na cesto spracujeme cesto, ktoré vkladáme do maslom vymastených formičiek. Pečieme na 180tich stupňoch asi 10 minút, záleží od rúry. Kým nám zavoňajú. 🙂

Spravíme si plnku.

Do upečených košíčkov vkladáme kúsok marcipánu a na to zdobiacim sáčkom makovú plnku.

Foto: Denisa Potičná

Styling: Zuzana Haláková

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :