Na tento “cheesecake”som nepoužila ani mascarpone, ani tvaroh či smotanu. Pri tomto recepte hrá hlavnú rolu “Hraška” a rastlinné mlieko. Vyskúšate?
Poznáte Hrašku? Hrachovú zmes na zahusťovanie? Ja to veľmi rada používam a okrem bežnej na zahusťovanie pri varení existuje aj s vanilkovou príchuťou. Na jej obale som si už dávnejšie prečítala recept na jahodový cheesecake. Aj som na to zabudla. Keď tu zrazu jedného dňa ráno, pred jedným slávnostnejším rodinným obedom, som zistila,že vlastne nemám nič napečené. A v chladničke žiadne spomínané suroviny potrebné na upečenie cheesecaku. A tak som išla na to.
Recept:
Cesto
150 g bezlepkových keksíkov
40 g masla, rastlinného tuku Alsan alebo kokosového tuku(ak je to bez masla,môže ísť o vegánsky koláčik)
Keksíky podrtíme, zmiešame s rozpusteným maslom a natlačíme do formy cca 22 cm na papier na pečenie. Dáme upiecť na 180 stupňov asi na 10 – 15 minút.
Ak by ste chceli nepečený korpus, kľudne si spravte Váš obľúbený raw korpus. Ja mám najradšej pomixované slivky, mak a sušený kokos.
Plnka
130 g Hrašky vanilka
600 ml rastlinného mlieka ( môže byť samozrejme aj normálne)
50 g rozpusteného masla alebo nejakého kvalitného oleja bez výraznej chuti
Toto dôkladne rozmiešame a privedieme k varu. Potom oheň stiahneme a varíme aspoň 20 minút. Keby sme to krátko varili, bola by cítiť veľmi chuť hrachu.
Pred koncom varu pridáme vanilkový extrakt a 60 g trstinového či kokosového cukru.
Dobre vymixujeme a po vypnutí pridáme 150 g mrazených malín a rozmixujeme podľa toho, či chceme mať maliny priznané či úplne rozmixované.
Plnku rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním obložíme čerstvými malinami alebo ako v mojom prípade (iné som v tej deň už nezohnala) posypeme drobnými časťami mrazených malín. Pretože tak sa mi to páčilo. 🙂