Zdravé pečenie

Milujem mak. Určite to viete, ak sledujete môj blog. 🙂

Tak aj pred Vianocami nemohol chýbať čisto makový koláčik, ešte k tomu vegánsky, bezlepkový. Dopadol super.

Recept:

100 g pohánkovej múky

50 g kokosovej múky (alebo mandľovej múky)

50 g tapiokového škrobu

1 lyžica vegavajo (náhrada vajíčka) alebo chia semiačok

120 ml pomarančového džúsu (môže byť aj rôzny iný)

60 g mandľového masla (powerlogy) alebo  rastlinného vegánskeho masla

20 g cukru (trstinový alebo kokosový)

Tip na naozaj chutný mak od Pemak Patince tu:

Plnka:

200 g pomletého maku, 70 g trstinového cukru, slivkový alebo marhuľový lekvár podľa chuti (4 lyžice), citrónová kôra, 1/2 vanilkového pudingového prášku, 300-350 ml vody (alebo rastlinného mlieka)

Suroviny na plnku zmiešame v hrnci a povaríme asi 3 minúty.  Na koláč dávame vychladnuté.

Postup:

Uvedené suroviny zmiešame, necháme chvíľku odležať v chlade. Trošku cesta si odložíme na vykrajovanie rôznych tvarov alebo srdiečok. Naplníme formu  zvyšným cestom, buď rozvaľláme alebo natlačíme do formy, navrstvíme makovú plnku, pokryjeme povykrajovanými tvarmi a dáme piecť.  Pečieme asi 35 minút na 180tich stupňoch.

 

Foto: Denisa Potičná

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :