Zdravé pečenie

Kardamómky

Čas

3-5 hodín

Náročnosť

stredná

Typ

kváskové

Prvý raz som ich ochutnala v Štokholme. Vtedy u nás o nich ešte ani nechyrovali. Teraz ich viete ochutnať už vo viacerých pekárňach v Bratislave alebo si ich pripraviť doma v kváskovej verzii podľa môjho receptu. Na rozkvas budete potrebovať kvások tzv. lievito madre (tuhý kvas) z pšeničnej múky. (alebo typ múky manitoba)

Lievito madre sa prikrmuje múkou a vodou v pomere 1:2 v prospech múky. Napr. 100 g múky, 50 ml vody. Najčastejšie pšeničnou hladkou, mne sa osvedčila aj manitoba. Ak máte problém s pšeničnou múkou, v pohode použite aj špaldovú.
 
IMG_3294

INGREDIENCIE

  • 120 g rozkvasu (lievito madre)
  • 300 g špaldovej bielej múky (alebo pšeničnej manitoby)
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 160-180 ml mlieka podľa savosti múky
  • 60 g trstinového cukru 
  • 60 g masla alebo ghi (prepustené maslo)
  • 1 vajíčko 
  • 8 g kardamómu
  • 2 g soli

 

Plnka:

  • 150 g masla
  • 70 g trstinového cukru
  • 24 g kardamómu

POSTUP

Suroviny na cesto zmiešajte v mixéri, postupne pridávajte zapracovať maslo – mieste striedavo na pomalom a rýchlejšom stupni až vypracujete hladké cesto. Cesto by sa malo odliepať od stien nádoby.

Necháme ho kysnúť zakryté na kuchynskej linke aspoň 2 hodiny. 

Potom dáme cesto do chladničky na na druhý deň vytvarujeme kardamómové drdoly. 

Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme ho plnkou, preložíme na tretiny. Krájame po šírke. 

Plnka by nemala byť horúca, skôr studená, aby držala tvar a dala sa dobre roztierať.  

Ak by ste mali cesto s plnkou príliš mäkké, dajte ho na chvíľu do chladničky, bude sa Vám s ním lepšie pracovať, plnka nebude vytekať. 

 

IMG_3353

Pečieme na 220 stupňoch asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme, kým nemajú peknú zlatú farbu.

Po upečení potrieme maslom alebo cukrovou vodu (voda a trstinový cukor) Môžeme posypať ozdobným cukrom. 

IMG_3237

Kurz kváskovania

Kardamómky si viete so mnou upiecť naživo na kurze, ukážeme si iné, ešte jednoduchšie a efektné “motanie”. 

Tagy :
kardamón,kváskové,kvások
Zdieľať :

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ