Zdravé pečenie

Jablkový srdiečkový koláč

Takmer vôbec nerobím jablkové koláče. Ani neviem vlastne prečo. Asi preto, že mám najradšej jablko len tak surové. 

Ale každoročne na jeseň sledujem, ako snáď každá rodina pečie jablkové pité, my sme dokonca ani v mojom detstve tento koláč nepiekli.

A keď som kúpila na Halloween zvláštnu odrodu jabĺk, ktoré boli krásne červené vo vnútri ale dosť kyslé, napadlo mi, že pôjdu do koláča. A chcelo sa mi hrať práve aj s vykrajovaním srdiečok, asi príprava na vianoce. 

Cesto na 1 ks väčšieho koláču alebo 3ks 12 cm menších koláčikov:

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 vajíčko
  • 170 g masla (vychladeného, na kocky nakrájaného)
  • 1/3 lyžičky soli
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 80 ml ľadovej vody

Náplň:

  • 3-4 jablká, nastrúhať na hrubom strúhadle
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica škrobu
  • Zmes chia korenia –  3-4 lyžičky podľa chuti (nižšie viď príprava)
  • 1-2 lyžice trstinového cukru alebo javorového sirupu (podľa chuti a kyslosti jabĺk)

Čo budete potrebovať na prípravu koreniacej zmesi chai:
2 lyžičky mletej škorice
2 lyžičky sušeného zázvoru
1 lyžička kardamónu
1 lyžička klinčekov
1/4 lyžičky muškátového oriešku
1/4 lyžičky nového korenia,  1 lyžička vanilky

Všetky koreniny zmiešajte dokopy, ktoré treba, tie si vopred pomeľte a presypte to do uzatvárateľnej nádoby. Neskôr môžete použiť na prípravu napríklad čaju alebo na dochutenie ovocných kaší.
Špecifické účinky práve tejto kombinácie korení sú dané hrejivosťou zázvoru, kardamónu a korenia, podmanivou vôňou každej z uvedených ingrediencií a sladkou vôňou škorice.

 

Postup:

Suroviny na cesto dobre a rýchlo premiešame, cesto dáme chladiť aspoň na hodinu. V chladničke vydrží v pohode aj 3 dni.

Tipy : Voda aj maslo musia byť naozaj veľmi dobre vychladené, toto aj rýchla práca s cestom zaručia, že výsledné cestu bude mäkké a krehké.

Časť masla môžete nahradiť masťou, korpus bude ešte lepšie držať tvar.

 

Pripravíme si náplň: jablká postrúhame, zmiešame so škrobom (nemusí byť, v prípade veľmi šťavnatých jabĺk zabráni rozmočeniu korpusu), citrónovou šťavou, sladidlom a chia korením. Ak nemáte, spravte klasicky iba so škoricou.

Cesto rozdeľte buď na 2 časti v prípade jedného väčšieho koláča, alebo na 4.  Vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm(alebo ako sa vám to bude pozdávať). Položte na tortovú formu, vyplňte aj boky a odkrojené zvyšky nevyhadzujte. Prípadne použijete na zvyšné cesto na vykrajovanie srdiečok.

Formu odložte do chladničky. Zatiaľ si spravte náplň a zo zvyšného cesto povykrajujte srdiečka, dajte ich na papier na pečenie a tiež odložte do chladničky.

Korpusy naplňte jablkami, navrch poukladajte vykrojené srdiečka nahusto, tak aby sa prekrývali. Pred pečením potrite rozpusteným maslom alebo vodou a posypte trstinovým cukrom.

Pečieme asi 25-30 minút na 180 tich stupňoch, kým majú peknú farbu.

Ak by ste chceli skúsiť ešte niečo chutné jablkové, mám pre vás aj cheesecake.

 

 

 

 

 

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :