Zdravé pečenie

Čokoládový cheesecake s makovou plnkou a drobným ovocím

 

Cheesecake pečiem veľmi rada – lebo je to jednoduché a rýchle. Len to potrebuje pred konzumáciou stuhnúť.

Toto je upgrade čokoládového cheesecaku – primiešaním  veľa maku do čokoládovej plnky a ešte navrch maková plnka.

Recept:

Korpus

150 g sušienok celozrnných alebo bezlepkových

40 g masla

1 lyžica kakaa

2 lyžice nepomletého maku

Keksíky si rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo, kakao a mak. Cesto natlačíme do formy 26 cm a dáme do chladničky.

 

Náplň čokoládová:

70 g sladidla – xylitol(nízkoglykemické sladidlo)

1 vajíčko

500 g mascarpone alebo ricotty (rada používam pol na pol ricotu s mascarpone,ricotta to trošku odľahčí a tiež je to menej kalorické)

200 g kvalitnej čokolády s obsahom kakaa aspoň 75% (ja dávam najradšej 80%ú)

1 lyžička kakaa rozmiešaná v troške vody

Náplň maková:

200 g pomletého maku

asi 150 ml vody

pol sáčku čokoládového pudingu.

slivkový lekvár – 4 lyžice

iné sladidlo – podľa chuti, napr. ďatľový sirup, brezový cukor

 

Príprava makovej plnky:

V studenej vode rozmiešame puding, pridáme k pomletému maku. Osladíme slivkovým lekvárom – najlepšie domácim a prípadne ešte podľa chuti dosladíme  ďatľovým sirupom alebo brezovým cukrom. Chuť doladíme troškou citrónovej kôry a citrónovej šťavy. Toto všetko zmiešame a 3 – 5 minút povaríme.

Príprava čokoládovej plnky:

Všetky suroviny na čokoládovú plnku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme k tomu  rozpustenú čokoládu nad parou, dobre ale krátko zmixujeme, pridáme polovicu makovej plnky, dobre premiešame.

Na korpus poukladáme  mrazené maliny alebo lesné ovocie a  na ne makovo – čokoládovú plnku. Je to dobrý kontrast sladko-kyslej chuti. Navrch dáme ešte zvyšok makovej plnky.

Pečieme asi 40 minút, prvých 10 minút na 200 stupňoch, potom na 180 stupňoch. Cheesecake je dobré piecť v zaparenej rúre, čiže môžete mať na spodku plech s vodou alebo môže byť priamo na tomto plechu s vodou  forma s cheesecakom. Ja uprednostňujem dva plechy. Pri tom prvom spôsobe hrozí, že sa vám do formy dostane voda a korpus nebude chrumkavý ale rozmočený. Prípadne môžete spodok formy obaliť do alobalu.

Foto: Denisa Potičná

Food styling: Zuzana Haláková

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.