Zdravé pečenie

img_0151 Veľmi rada používam do chlebíka aj pivo, čím tmavšie a silnejšie však použijete, tým bude cesto hutnejšie. A nebojte sa, pivo tu vôbec nebudete cítiť. Ak nemáte pivo, môžete použiť minerálku.

Na jeseň v čase tekvice môžeme namiesto tekutiny použiť tekvicové pyré. Žemličky budú krásne sfarbené do oranžova.

Recept: asi na 8 menších kúskov

Štartér

1 lyžica materského ražného kvásku

100 g ražnej celozrnnej múky

110 ml vody

Cesto

180 g aktívneho kvásku

40 g olivového oleja (môže byť aj maslo)

200 g špaldovej chlebovej múky

50 g ražnej chlebovej múky

160 ml piva (alebo minerálky)

6-8 g soli (kľudne ochutnajte cesto)

Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili. Necháme v mise dve hodiny, počas tejto doby preložíme cesto 2x.

Cesto dáme na pohánkovou múkou pomúčenú dosku, vypracujeme bochník prekladaním a krátkym hnetením. Ak sa nám cesto lepí, pomúčime si ruky alebo môžeme pracovať tiež s naolejovanými rukami. Vytvarujeme žemličky, spojom ich dávame dole na plech. Ak ich chceme mať posypané zmesou napr. vločiek, sezamu a maku, postriekame vrch žemličky a vložím do semienok a ono sa to tým prilepí. Preložíme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme utierkou. Necháme ešte podkysnúť, kým nezväčšia trošku svoj objem. Sila každého kvásku je iná, treba mať skúsenosť. U mňa to bolo asi 1 hodinu.

Pečieme v dobre rozohriatej rúre, na horúcom plechu asi 25-30 minút. Záleží od vlastností rúry.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :