Zdravé pečenie

Čedarové žemličky

Pre milovníkov čedaru ako stvorené.  Keď ho miluješ, nemáš čo riešiť. 🙂

Kvások si prikrmujem ražnou celozrnnou múkou od Penamu, takisto aj rozkvas.

Recept:

  • 70 g ražného kvásku (rozkvasu) 
  • 80 g ražnej chlebovej múky od Mukykvaskovanie
  • 220 g pšeničnej múky 00
  • 100 ml mlieka
  • 110 g vody
  • 50 g masti
  • 50 g syra čedar (na kocky nakrájaný) plus syr nahrubonastrúhaný navrch
  • 10 g soli

Postup:

  1. Rozkvas, múky, tekutiny si zmiešame, necháme prebehnúť fermentolýzu (lepšie začne pracovať lepok) aspoň hodinu. Potom pridáme soľ, masť a dobre vymiesime v robote asi 10 minút, potom necháme odstáť aspoň 2 minúty a opäť miesime aspoň 8 minút, kým sa cesto pekne neodliepa od stien mixéra. (časy sú len orientačné)
  2. Po dobrom vymiesení necháme prikryté kysnúť na linke cca 3-4 hodiny, počas tejto doby cesto 4-5x preložíme.
  3. Vykysniuté cesto roztiahneme na pomúčenej doske, posypeme syrom a stočíme do bochníka. Ten rozdelíme na 5 rovnakých častí, uťahovaním vytvoríme žemličky. Položíme ich na papier na pečenie spojom dole. Ak používate ošatku ako mám ja, vtedy ich dávate spojom hore.
  4. Následne necháme dokysnúť na linke 3-4 hodiny alebo aj viac hodín v chladničke.
  5. Po vykysnutí ich potrieme mliekom, posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť.

    Zvyknem robiť cesto poobede, do ošatky stočím na noc a dávam kysnúť do chladničky. Doobeda pečiem.

  6. Pečieme pri teplote 230 stupňov prvých 15 minút, neskôr sťahujeme teplotu na 190 stupňov a dopekáme zhruba ďalších 15 minút.  Pozor, ak by nám horel syr, treba zakryť alobalom.

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :