Zdravé pečenie

Bezlepkový mazanec bez kysnutia

Bojíte sa kysnutého cesta alebo už nemáte času nazvyš a chcete si vychutnať vianočkovo-mazancovú atmosféru Veľkej noci? V  bezlepkovom podaní? Nech sa páči. Dúfam, že Vám bude chutiť. Ak nepotrebujete bezlepkový, skúste v normálnej verzii.

Recept:

  • 80 g oleja alebo masla
  • 200 g mäkkého tvarohu alebo ricotty
  • 2 vajcia + 1 na potretie (alebo zvyknem si odobrať trošku z vajíčok alebo nakoniec potriem mazanec len cukrovou vodou
  • 110 g trstinového alebo kokosového cukru (ak použijeme kokosový cukor, mazanec bude trošku tmavší)
  • 300 g múky (100 g pomletých mandlí, 80 g pohánkovej a 100g tapiokového škrobu, 50g ryžovej celozrnnej múky,
  • 20 g slnečnicovej múky)
  • 2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • pol lyžičky psylia zmiešať s trochou tvarohu a lyžicou rumu
  • brusnice namočené v rume
  • mandle, mak, čokoláda – podľa chuti

Postup:

  1. Źĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme tvaroh, olej alebo m aslo  a dobre rozmiešame.
  2. Do zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva, psylium, vmiešame ušľahaný sneh z bielkov  a vymiesime cesto.
  3.  Na záver primiešame brusnice, mandle a mak alebo čokoládu tiež môžeme pridať – množstvá podľa chuti  a z cesta vypracujeme na pomúčenej doske bochník.  Ak je redšie, tak  doplníme ryžovou múkou. Alebo môžete dať piecť do nejakej nádoby.
  4. Mazanec preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, do stredu mazanca urobíme tradične kríž, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšnými mandľami a makom.
  5. Pečieme na 180 stupňov zhruba 35-40 minút.


Foto: Denisa Potičná

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :