Zdravé pečenie

Šťavnatý bezlepkový mandľový koláč s ricottou a hruškami

bezlepkový mandľový koláč

hruškový s ricottouTento skvelý bezlepkový mandľový koláč svojou konzistenciou skôr pripomína cheesecake. Preto je lepšie ho krájať až po dôkladnom vychladnutí.

Ten, kto miluje mokré koláče, ku ktorým nepotrebuje čaj, je na správnej adrese. 🙂

 

Ricotta je syrovátkový syr, ktorý je lepšie stráviteľný ako tvaroh. Vyrába sa z odpadu – syrovátky. Obsahuje menej tuku a tiež kazeínu, preto je dobre tolerovaný aj pri alergiách.

 

Na prípravu mandľového koláča s riccotou a hruškami budeme potrebovať:

  • 100 g masla
  • 100 g xylitolu (brezový cukor)
  • 1 vanilkový lusk
  • kôra z jedného bio citrónu
  • 4 šťastné vajíčka 🙂
  • 200 g mandľovej múky
  • 250 g ricotty
  • trošku soli
  • 2 až 3 hrušky podľa chuti
  • plátky mandlí na posypanie

 

Bezlepkový mandľový koláč upečieme takto:

Tortovú formu (o priemere asi 22 cm) si vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 170 stupňov.

Žĺtka oddelíme od bielok a vyšľaháme ich so štipkou soli na tuhý sneh. Na konci do snehu zašľaháme 20 g cukru.

V šľahaní budeme pokračovať. Vezmeme si zmäknuté maslo, 100 g cukru, vanilkovú a citrónovú kôru a všetky ingrediencie vyšľaháme do peny, ku ktorej postupne pridáme 4 žĺtka. K vyšľahanej zmesi zľahka primiešame mandľovú múku a ricottu. Nakoniec po častiach pridáme sneh z bielkov.

Pripravené cesto nalejeme do formy. Do cesta ponoríme kúsky hrušiek – tak husto, ako chcete. Posypeme plátkami mandlí a pečieme asi 45 až 50 minút na 170 stupňoch.  Nezabudnite, koláč pred krájaním treba nechať dôkladne vychladnúť. 😉

hruškový s ricottou upečený

Tagy :
Bezlepkový
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.