Zdravé pečenie

Mala som viac nakŕmeného, odloženého lievito madre, tak som ho šupla do tohto receptu. Ak nemáte, kľudne upečte bez. Tu lievito madre (kvások) neplní tú svoju hlavnú funkciu, dodáva len fajnovú chuť. Nakoľko dávame aj sódu bicarbónu a pečieme hneď po zamiešaní. (nie po odležaní, ak necháte odležať, napr v noci v chladničke, vtedy už môžeme hovoriť o zdravotných benefitoch kvásku. 

Dôležité je mať prezreté banány, určite ho neskúšajte piecť s nedozretými. Nie je to totiž ono. 

U nás, keď sa nakopia prezreté banány, nikto ich nechce. Buď ich použijem do banánového kokteilu, ktorý milujem od detstva (nie však každý člen rodiny zdieľa toto nadšenie) alebo pečiem vegánske  banánové muffiny

Moja Tami chcela už dlhšie, aby som upiekla banánový chlieb, ja som sa bránila, lebo som nemala vhodnú formu. Už ju mám. 🙂  Keramická forma na toastový chlieb predčila moje očakávania. Chlebík sa z nej vyklopí veľmi ľahko a je dokonca aj krásne upečený, netreba voľne dopekať na plechu. Ak ste ešte neskúšali môj toastový chlieb z lievito madre, kliknite tu:

Recept:

  • 4 prezreté banány
  • 310 g špaldovej hladkej múky
  • 60 g pomletých mandlí
  • 60 g trstinového cukru
  • 80 g čokolády
  • 80 ml oleja
  • 2 lyžice lievito madre
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžičky sódy bicarbony
  • Pol lyžičky škorice, štipka soli

Suroviny dobre zmiešame, nešľaháme. Formu vytrieme olejom, cesto vylejeme do formy, vrch posypeme čokoládou a obložíme pekanovými orechmi.

 

Pečieme pri 180 stupňoch asi 45-50 minút. Skúsime špajdľou, či je upečený. Ak by už bol vrch tmavší, prikryte alobalom, ja som prikryla vrchnákom, ktorý táto forma má. 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :