Zdravé pečenie

Posýpkový tvarohový koláč patrí k rýchlym dobrotám, ktoré rozhodne stoja za to!  V našej domácnosti sa zjedol okamžite.

Môj najmenší sa ho nevedel dojesť. 🙂

Tento raz som na prípravu posýpkového koláča s tvarohom zvolila celozrnnú špaldovú múku a mleté lieskovce.

Ak chcete, potrebné suroviny môžete vážiť alebo použite hrnčeky, prípadne množstvo odhadnite od oka, ako pri crumble.

Pre bezlepkovú verziu použite lieskovce, mandle a pohánkovú múku.

 

Na prípravu posýpkového koláča s tvarohom a drobným ovocím budeme potrebovať:

 

Posýpku, ktorú vypracujeme z týchto surovín

  • 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky (asi 160 g),
  • menší hrnček mletých lieskovcov (asi 100 g),
  • 70 g sladidla – ja som použila tmavší trstinový cukor s vyšším obsahom melasy,
  • 70 g rozpusteného masla,
  • 2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva.

Samotná posýpka chutí geniálne a najradšej by som ju celú len tak zjedla!!  🙂

 

Plnku, ktorú vytvoríme zmiešaním nasledujúcich ingrediencií

  • 2 ks tvarohu (500 g),
  • 1 kyslá smotana (250 ml),
  • 4 až 5 lyžíc trstinového cukru,
  • 2 ks vanilkového cukru,
  • 1 vanilkový puding – nevariť, použiť ako prášok
  • 200 g drobného ovocia – dala som čučoriedky, čierne a červené ríbezle

Postup prípravy:

Formu vo veľkosti 26 cm vysteľte papierom na pečenie. Potom do nej nasypte 2/3 posýpky. Ak chcete, aby bol koláčik vyšší, použite menšiu formu.

Na vrch posýpky vylejte tvarohovú plnku zmiešanú s drobným ovocím, zarovnajte a zasypte posýpkou.

Posýpkový koláč s tvarohom pečte približne 40 minút na 180-tich stupňoch, kým nezíska krásnu zlatistú farbu.

Hotovo! Jednoduchý, rýchly a úžasný koláč je na svete. Prajem dobrú chuť. 🙂

Foto: Denisa Potičná

 

Ak hľadáte iné koláče s tvarohom, skúste napríklad tieto muffiny s ricottou alebo polentový špaldový koláč .

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :