Zdravé pečenie

 

Táto roláda je super koláč, keď neviete, čo rýchlo upiecť. Ešte k tomu bez múky.  Za pár minút máte cesto, za ten čas, čo sa pečie alebo chladne, si môžete spraviť naplň. Naplniť si to môžete čím  chcete.  Recept som pôvodne dávno našla na www.sladkaema.com -čokoládová roláda s malinami.  Bola to veľká mňamka. Použitím tvarohu aj relatívne diétne, aj keď šľahačka tam išla tiež.

Tento raz som skúsila naplniť roládu banánom a domácou parížskou šľahačkou. Môžete už kúpiť aj hotovú.

Recept na roládu:

  • 5 “šťastných” vajec 🙂 (žĺtka a bielka vyšľahať zvlášť)
  • 130 g trstinového cukru alebo brezového – ten má nižší glykemický index (ak budete plniť roládu napr. tvarohom s malinami, a máte radi sladšie, odporúčam cukru dať 150 g minimálne, nám ale doma stačí 130g)
  • 60 g kakaa preosiateho

Postup:

  1. Pripravila som si plech s papierom na pečenie, ktorý som potrela dobre maslom.  Dala vyhriať rúru na 200 stupňov.
  2. Bielky som si vyšľahala s 50 g cukru do tuhého snehu. Cukor som pridávala po troche.
  3. Žĺtky som si tiež vyšľahala so zvyškom cukru do peny, pridala preosiate kakao a tuhý sneh.  Vzniknuté cesto som dala na pomastený plech.
  4. Piekla vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 8 minút. Cesto by malo byť hotové, ale také mäkké, nepresušené. Môžete skontrolovať špajdľou, ak je suchá, cesto je upečené. Radšej vypnite skôr, aby sa vám dalo zrolovať. Vyberte plech a nechajte vychladnúť na plechu.
  5. Ja som ho po pár minútach prevrátila na druhý plech alebo dosku, aby som mohla stiahnuť papier na pečenie. Potom upečené cesto opäť prevráťte.

Plnka:

  • 2 banány
  • 1 ks 33% šľahačka, ak chcete mať viac plnky, pridajte šľahačku alebo tvaroh či  mascarpone potom pri robení plnky
  • 60 g kvalitnej horkej čokolády, môžete použiť aj kvalitné kakao a sladidlo
    Šľahačku zmiešam s čokoládou a privediem k bodu varu. Odložím do chladničky, najlepšie na noc. Čiže, keď to chcete plniť domácou parížskou šľahačkou, treba na to myslieť skôr a začať s prípravou už deň predtým. Pred plnením som vyšľahala túto čokoládovú šľahačku do tuha, položila na cesto, dala banány – či už prekrojené na polovicu, alebo celé – záleží od vás. A roládu stočila. Nakoniec posypala kakaom.

Ako som sa obávala, že si ju budem jesť sama, keďže je s banánmi, tak opak bol pravdou. Deti boli z nej nadšené, na druhý deň som piekla ďalšiu. 

Verzia s tvarohom a malinami  – s trstinovým cukrom Muscovado v ceste, 130 g, tvaroh a jedna šľahačka osladené dvomi vanilkovými cukrami a jednou lyžičkou medu. Jedno balenie čerstvých malín, 125 g.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :