Zdravé pečenie

bezlepkova_bublaninaTento koláčik vznikal v rannom totálnom chaose prvého prázdninového dňa minulý rok určite to dobre poznáte, doma som mala zrazu deti tri, bezlepkový chlieb sa mi dopekal, višne čakali na odskôstkovanie, ríbezle už kričali po spracovaní a poobede návšteva. Tak som len tak od oka spravila ríbezľovú akoby bublaninu – plnú mandlí, vlašských orechov a tapiokovej múky. Prekvapivo vyšiel veľmi dobre, také niečo tenulinké, ovocno-tvarohové.

Tento raz som použila tapiokový škrob, ktorý je oproti ostatným škrobom úplne super. Ide o tzv. rezistentný škrob, vhodný aj pre cukrovkárov. Poznáte? Ďalší tip na múky tu

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=x5xCzElW4OI” /]


Recept:
4 vajcia, žĺtka a bielka vyšľahať zvlášť
80 g trstinového cukru
100 g tapiokovej múky
100 g pomletých mandlí (môžu byť aj vlašské orechy alebo lieskovce)
2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečenia
2 lyžice prepusteného masla tzv. ghí (aj obyčajné môže byť)
tvaroh – množstvo tak cca 100 g, osladený podľa chuti a sladidlom, ktoré máte doma – ja sladím ryžovým alebo kokosovým sirupom
ríbezle – červené a biele
posýpka z mandlí a orechov a pohánkovej múky, masla, trstinového cukru – množstvo “priměřene” podľa chuti, ja mám rada veeeľa posýpky

Postup:

Žĺtka  vyšľaháme s cukrom a troškou studenej vody do peny, pridáme múku, prášok do pečiva, ghi, smotanu a nakoniec vyšľahané bielka. Nalejeme na plech vymastený maslom, vysypaný kokosovou múčkou, na cesto pokladieme lyžičkou kôpky tvarohu, nasypeme nahusto ríbezle a zasypeme posýpkou.

Pečieme  asi 30 minút na 180 stupňoch.

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :