Zdravé pečenie

img_9000_small img_9644_small

Tento chlebík som upiekla prvý raz v lete v čarovnej Puglii počas našej dovolenky. Brala som so sebou trošilinku ražného kvásku, však čo keby náhodou nevydržím bez voňavého kváskového pečenia. 🙂 A veru, kuchyňa a aj celý dom mal prenádhernú atmosféru, tam sa nedalo nepiecť.

Štartér:

Lyžica materského ražného kvásku

130 g semolina múky

130 ml vody

Cesto:

250 g aktívneho semolina kvásku

400 g semoliny

300 ml vody

12 g soli

img_9614_small

Postup:  Štartér si vytvoríme zmiešaním kvásku s vodou a múkou. Necháme rozkvasiť prikryté počas noci na kuchynskej linke.

Ráno si navážime 250 g rozkvasu zo semoliny, zvyšok odložíme späť do chladničky.

Pridáme múku, 250 ml vody, dáme do robota dobre vymiešať  a do zvyšku vody zamiešame soľ. Cesto necháme odstáť aspoň pol hodinu a prilejeme zvyšok vody so soľou. Dobre zapracujeme.

Necháme cesto odležať prikryté aspoň hodinu. Počas tejto doby môžeme cesto v mise 1x preložiť.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, hnetením a prekladaním vytvarujem bochník a dáme kysnúť do ošatky. Necháme kysnúť prikryté  3 až 5 hodín alebo dlhšie v chladničke.

Na tomto kysnutí ma baví to, že si ho vieme načasovať podľa našej časovej zaneprázdnosti. Podľa toho ako stíhame, dáme rozkvasiť kvások buď večer alebo ráno a od toho sa odvíja načasovanie ostatných krokov. Ja uprednostňujem spraviť si cesto na večer, nechať ho kysnúť v chladničke a skoro ráno upiecť. Môžete prekvapiť zvyšok rodiny čerstvými raňajkami.

Pečieme v dobre rozohriatej rúre na rozpálenom plechu na 250 stupňoch – 10 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov. Celkový čas pečenia asi 38 minút. Záleží tiež od vlastností Vašej rúry.

img_9528_small

Foto: Lucia Hô-Chí, Food styling: Zuzana Haláková

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :