Zdravé pečenie

Kto ma pozná, vie, že milujem mak. Takže to bola len otázka času, kedy poputuje aj do cesta na chlieb. A je úžasný, celý mak v chlebíku chrumká a je celý mňam. Kto ma sleduje, vie, že nepečiem často s droždím, ale najmä s kváskom.

Ak máte vlastný kvások, je to recept pre vás. Kvások si môžete vyrobiť – ako si vyrobiť kvások , získať  u mňa alebo na kváskovej mape – kvasok.

Najčastejšie zvykne byť celozrnný ražný kvások, ale na účely rôzneho pečenia – aj sladkého pečenia – si môžeme vytvoriť viacero druhov kváskov. Zoberte si lyžicu ražného kvásku a prikŕmte tou múkou, aký kvások potrebujete, v tomto prípade celozrnnú špaldovú múku. Pridajte vodu, zamiešajte a nechajte na linke prikryté kvasiť. Po pár hodinách vám kvások pekne pracuje – spoznáte to podľa bubliniek a toho, že zväčší svoj objem.

Makový chlieb

Recept:

150 g špaldového celozrnného kvásku
Tento hotový kvások pripravený na pečenie získame z ražného kvásku a 100 g celozrnnej špaldovej múky a  100 ml vody. Necháme rozkvasiť, najlepšie počas celej noci, na linke, prikryté, aby nám kvások neobschol. Ráno z neho odložíme dve lyžice do chladničky na ďalšie pečenie a zo zvyšku zarobíme chlieb.

100 g ražnej chlebovej múky

100 g celozrnnej špaldovej múky

6 g soli

4 g rasce

1 lyžička medu alebo iného sladidla – podporuje to kvasný proces

25 g celého maku

2 lyžice slnečnice a vlašských orechov – vopred namočených

1 zemiak uvarený v troške vody a rozmixovaný aj s tou vodou alebo kaša z ryže natural (nemusí byť)

150 ml vody

Suroviny zmiešam, aby sa dobre spojili.  Z misy preložíme na dosku vysypanú pohánkovou múkou – asi 30 g a na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujem bochník. Cesto je lepivé, použite nejakú špachlu, s ktorou si pomôžete na začiatku. Snažte sa nepridávať extra veľa múky. Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Vložíme do pomúčenej ošatky  alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť.

Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – tá teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy kočky bavia na mojom slovnom spojení “chrstneme tam vodu”. Takže ako?

Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude to znieť tak duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dhšie. 🙂 Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.

Makový chlieb3

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :