Zdravé pečenie

Poznáte karob? Má miesto vo Vašej kuchyni? Často, keď donesiem bagetky alebo chlieb s karobovým sirupom na kurz, tak nasledujú pochvaľné ale zároveň aj prekvapivé reakcie. Nikdy ste o ňom ani nechyrovali. Čo to vlastne je?

Karob je bohatý na bielkoviny, minerály, vlákninu a vitamíny. V strukoch karobu je vo veľkom množstve zastúpený horčík, vápnik (3x viac ako mlieko) a draslík, nezanedbateľné sú stopové prvky železo, mangán, chróm, meď, fosfor, nikel a vitamíny A, B a D. Karob obsahuje kyselinu gallovú, ktorá funguje ako analgetikum.  Je vhodný aj pri kašli a bolestiach hrdla.
Karob je prirodzené sladidlo, náhrada čokolády či kakaa, používa sa pri pečení koláčov. Výborne sa hodí ako poleva na ovocie, jogurty, do mlieka i vody a na puding. Možnosť jeho využitia namiesto kakaa či múky ocenia hlavne alergici, ale aj tí, ktorí chcú maškrtiť zdravo.
Karobový sirup sa vyrába zo šťavy vylisovanej z čerstvých strukov karobu. Tradične sa užíva na lepšie trávenie, pri žalúdočných problémoch a hnačkách. Veľmi účinne reguluje hladinu cukru v krvi, čo ocenia hlavne ľudia s cukrovkou. S použitím karobového sirupu si môžete vyrobiť zdravý energetický nápoj (do studenej vody rozmiešate lyžičku tohto sirupu). Najvýznamnejším distribútorom karobového sirupu je dnes Cyprus (nazýva sa aj „cyperské čierne zlato“).

kváskový chlieb s karobom

 

Recept:

200 g už hotového ražného kvásku (rozkvasu)

350 g múky z dvojzrnnej pšenice dmBio

200 g vody

8 g soli

2 lyžice karobového sirupu

50 g čokolády na kúsky

2 lyžice namočených sušených brusníc

Postup:

  Rozkvas si vytvoríme zmiešaním materského kvásku z chladničky s vodou a múkou 1:1 (najlepšie 100 g ražnou celozrnnou). Necháme rozkvasiť prikryté napr. počas noci na kuchynskej linke, minimálne aspoň 8-12 hodín.

Ráno si navážime 200 g rozkvasu , zvyšok odložíme späť do chladničky.

Pridáme múku, 150 ml vody, dáme do robota dobre vymiešať  a do zvyšku vody zamiešame soľ. Cesto necháme odstáť aspoň pol hodinu a prilejeme zvyšok vody so soľou. Pridáme karobový sirup, čokoládu, brusnice. Dobre zapracujeme.

Necháme cesto odležať prikryté aspoň hodinu. Počas tejto doby môžeme cesto v mise 1x preložiť.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, hnetením a prekladaním vytvarujeme bochník a dáme kysnúť do ošatky. Necháme kysnúť prikryté  3 až 5 hodín alebo dlhšie v chladničke.

Na tomto kysnutí ma baví to, že si ho vieme načasovať podľa našej časovej zaneprázdnosti. Podľa toho ako stíhame, dáme rozkvasiť kvások buď večer alebo ráno a od toho sa odvíja načasovanie ostatných krokov. Ja uprednostňujem spraviť si cesto na večer, nechať ho kysnúť v chladničke a skoro ráno upiecť. Môžete prekvapiť zvyšok rodiny čerstvými raňajkami.

Pečieme v dobre rozohriatej rúre na rozpálenom plechu na 250 stupňoch – 10 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov. Celkový čas pečenia asi 38 minút. Záleží od vlastností rúry. V rúre rozohrievame aj druhý plech, na ktorý vylejeme asi 2 dcl vody pri vkladaní cesta do rúry. Či je chlebík upečený zistíme poklopaním na chlebík – zvuk by mal byť dutý.

kváskový chlieb s karobom

 

 

 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :