Zdravé pečenie

img_9389_smallPatríte k tým odvážným, ktorí radi boria predsudky a pravidlá v kuchyni? Váš chlieb bude vláčnejší s použitím bezlepkovej tapiokovej múky, ktorá dokonále nahradí pšenicu. A ak už máte dosť bieleho cukru, oslaďte koláč napríklad aj xylitolom.

 Z ďalekej Brazílie, odkiaľ pochádza a vrelo sa teší svojej obľube, prichádza už aj k nám na Slovensko koreň maniok. Maniok jedlý, známý tiež ako cassava, yuca, či tapioka, predstavuje vďaka vysokému obsahu bielkovín a škrobu, pre výživu človeka hodnotnú potravinu. V domovskej krajine sa s ním stretnete takmer všade. Ľudia v Južnej Amerike využívajú tapiokovú múku (získava sa z koreňa manioku) na prípravu slaných (chlieb, vyprážané placky) i sladkých jedál (palacinky, puding, koláče). Tento zázračný koreň pomôže zahustiť omáčky a polievky bez prítomnosti lepku. V severovýchodnej Ázii, kde sa rovnako pestuje, sa zvykne používať aj na prípravu chleba, slaného i sladkého čajového pečiva a koláčov.

V Brazílii existujú dva typy tapiokovej múky: biela múka z manioka sa používa na prípravu koláčov a tzv. kyslá tapioková múka zas pri kysnutých koláčoch ako napríklad brazilské syrové koláčiky, známe ako “pão de queijo”. Recept na tieto koláčiky nájdete na blogu Silvie Horeckej tu.  Takáto múka má výraznejšiu/kyslejšiu vôňu.

 

Tapioková múka a zdravotné benefity

  • Obsahuje takmer dvakrát viac kalórií ako zemiaky.

100 g koreňa maniok, z ktorého sa získava tapioková múka, znamená 160 kalórií. Kalorická hodnota pochádza hlavne zo sacharózy (tvorí 69% celkových cukrov). Škrob Amylóza (tvorí 16-17%) je ďalším významným zdrojom komplexných sacharidov, ktoré maniok obsahuje.

  • Má porovnateľný obsah bielkovín s množstvom, aké sa nachádza v strukovinách a obilninách, a o niečo viac aj v dobre známej potravine trópov: banány.
  • Tapioková múka je bezlepková a veľlmi dobre sa hodí na prípravu chleba a pečiva pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok.
  • Maniok je cenný zdroj skupiny B-komplex vitamínov (folát, tiamín, pyridoxín, riboflavín a kyselina pantoténová).
  • Obsahuje priaznivé množstvo minerálov: zinok, horčík, meď, železo, mangán a ovplýva dostatkom draslíka (271 mg na 100 g). Draslík je dôležitou zložkou bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

 

Inšpirácia pre vás: Čokosky vhodné aj na vianočný stôl s tapiokovou múkou

Vyskúšajte aj ďalšie zdravšie alternatívy múk: ciroková múka, mandľová múka, kokosová múka, amarantová múka a pod. Mnohé nájdete aj v mojich receptoch.

 

Alternatívne sladidlá

Xylitol/brezový cukor sa prirodzene vyskutuje v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Môže pochádzať z polysacharidov, bunkových stien stromov brezy a a buku, ale aj ryže, či ovsa. Hlavným zdrojom xylitolu na komerčné využitie sú však hlavne kukuričné klasy. Xylitol má rovnakú sladkosť ako cukor a pravdepodobne preto sa stal populárným sladidlom s nízkym glykemickým indexom. Veľmi často sa používa ako sladidlo do žuvačiek a cukríkov, ale má veľmi dobré využitie aj pri pečení. Môžete ním ľahko osladiť čaj a kávu alebo iné nápoje. Používanie xylitolu (s mimoriadne nízkym glykemickým indexom 7) na sladenie prispieva k udržaniu stabilnej hladiny glukózy v krvi. Práve preto predstavuje výbornú alternatívu aj pre diabetikov. Rovnako má nízky obsah kalórií, obsahuje len 2,4 kalórie na gram. To je o 40% menej kalórií ako má cukor.

 

Xylitol a zdravotné benefity

  • Xylitol sa rozkladá na rozdiel od cukru postupne.

To znamená, že nevyvoláva prudký vzostup hladiny cukru v krvi.

  • Konzumácia xylitolu so sebou prináša aj dobré zdravie pre náš chrup. Xylitol zabraňuje zvýšeniu pH v ústnej dutine a chráni tak pred baktériami, ktoré spôsobujú zubné kazy.

Vieme, že strava hrá dôležitú úlohu pri zdravých zuboch a, že príliš veľa cukru spôsobuje zubný kaz alebo vedie až k paradentóze. Cukor vytvára v ústach veľmi kyslé prostredie a to oslabuje sklovinu zubu, ktorá je potom viac náchylnejšia na pôsobenie baktérií.

  • Vhodná alternatíva pre diabetikov i tehotné ženy vďaka nízkemu GI
  • Brezový cukor podporuje činnosť čriev a zabraňuje vzniku zápchy, čím napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu.

Inšpirácia pre vás: Vanilkové rožky, kde sladím xylitolom

Vyskúšajte aj ďalšie zdravšie alternatívy sladidiel do vašich koláčov: javorový sirup, kokosový cukor, ďatlový či ryžový situp, panelu tuhú trstinovú šťavu alebo aj obyčajný med. 

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :