Zdravé pečenie

bezlepkove-pecenie-2

Kvások kráča cestou k zdravšiemu chlebu

Hľadáte variantu chleba bez pšenice? Vyskúšajte bezlepkový kváskový chlieb, ktorý je “chutným” riešením pre ľudí s intoleranciou na lepok.

O pozitívach, ktoré získavame pri konzumácií kváskového chleba, sme si už čo to povedali. Vieme, že blahodarne pôsobí na naše trávenie a vďaka aktívnej fermentácií rozkladá lepok a múku na lepšie využiteľné látky a živiny pre naše telo. Zistila som, že väčšina ľudí sa začala o kváskové pečenie zaujímať hlavne zo zdravotných dôvodov.

Na mojich kurzoch sa stretávam s rôznymi dôvodmi:

  • chlieb s droždím vám už nechutí,
  • zloženie tzv. priemyselného chleba nevyhovuje, čudujete sa, prečo je tam toľko zložiek, keď stačí pomaly iba múka, voda, soľ a kvások
  • pretože v obchodoch kupovaný chlieb vás nadúva alebo inak škodí tráveniu.

Veľmi často ma vyhľadávajú maminy celiatikov – detičiek s poruchou metabolizmus, kde enzýmy nedokážu odbúravať glutén/lepok. Ich prosba je pritom jasná a zrozumiteľná – naučiť ich piecť chlieb, ktorý by bol chutným a “bezpečným” jedlom pre ich ratolesti.

Veľa sa píše/hovorí o tom, čo  je tou pravou voľbou pre “bezlepkárov” a čo, vôbec bezlepkové je a čo, už nie je. Možno ste počuli o úvahe, že dobre fermentovaný kváskový chlieb, pripravovaný z pšenice, je bezpečný pre ľudí s intoleranciou na lepok.

V roku 2011 v Taliansku niekoľkí vedci uskutočnili zaujímavý prieskum na skupine dobrovoľníkov s celiakou, ktorý spočíval v tom, že pacienti konzumovali kváskový pšeničný chlieb. Výsledok bol pre mnohých viac ako prekvapivý, ľudia s týmto ochorením neprejavovali žiadne príznaky tohto ochorenia. Nie je to však také jednoznačné, preto vedci trvajú na ďalšom podrobnom prieskume v tejto oblasti. Zároveň stále testujú, čo a akým spôsobom sa zmenilo v našom prostredí tak, že neustále stúpa počet chorých na celiakiu. V súčasnosti trpí na toto ochorenie 1% svetovej populácie a napríklad v USA sa na intoleranciu lepku lieči až 29% ľudí. Pýtate sa, čo je za tým?  Každopádne, ak hľadáte zdravšiu cestu k chlebu, buďte si istí, že kvások jej kráča v ústrety. Pravým opakom toho je droždie, ktoré okrem lepku z pšenice môže s ďalšími zložkami v chlebových zmesiach zo supermarketu, spôsobovať intoleranciu a teda reakcie nespokojného tela. Podľa mňa tu nejde len o pšenicu. To sa často opomína.

Každopádne u mňa na bezlepkovom kurze si môžete byť istý tým, čo konzumujete. Pracujem s nutrične zaujímavými a bezlepkovými alternatívami – kvások z kukuričnej alebo ryžovej múky, chlieb pečieme zo zmesi tapiokovej, cirokovej či teffovej múky a mnohých ďalších. Nepočuli ste ešte o nich?

Tapioková múka je prirodzene bezlepková a má škrobové vlastnosti. Vyrába sa z koreňa manioku a je plnohodnotnou náhradou pšeničnej múky. Skúsenosti potvrdzujú, že pečivo z tapiokovej múky vydrží dlhšie čerstvé, je vláčne a nedrobí sa.

Ciroková múka, ktorá je rovnako prirodzene bezlepková, má vysoký obsah vlákniny. Táto alternatívna múka je bohatá na antioxidanty, minerály – horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, meď, selén, zinok a vitamíny – hlavne B6, B1, B2 a niacín.

Teffová múka má nízky glykemický index, a teda pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi. Je vhodná pre celiatikov, ľudí s vysokým krvným tlakom, osteoporózou a vysokou hladinou cholesterolu, ale aj pre tehotné ženy, dojčatá či seniorov.

Kurz začíname vždy ochutnávkou  bezlepkového chlebíka, aby som účastníkov dostatočne “navnadila”. Všetci si veľmi pochvaľujú a s chuťou sa púšťame do práce!

Tento kurz je mojou srdcovkou, a to nielen preto, že mám rada výzvy a robím veci inak. Vždy je mi veľkým potešením, keď sa po čase ozývajú žienky s radostnými správami ako ich detičkám chlebík chutí a zdraviu prospieva. Možno to každý nevie, ale bezlepkové chleby nie sú všeobecne veľmi chutné. Aj preto je ich pochvala pre mňa takým vyznamenaním. Ďakujem za príležitosť byť vašim sprievodcom :-)

Najbližšie sa môžeme vidieť na bezlepkovom kurze 8. marca 2017 u Dobrožrútov.

Recept na úžasný bezlepkový chlieb nájdete tu:

bezlepkove-pecenie-1

Foto: Mish Neumann, styling: Zuzana Haláková s Uashmama

Tagy :
Zdieľať :
Mohlo by sa vám páčiť :